Livestreamen via mobiele opnameapparatuur, zoals een camerabril, kan 10.000 keer zuiniger. Onderzoekers van de University of Washington in de VS kaatsen signalen terug naar een smartphone, die vervolgens de opgenomen beelden verwerkt. Op die manier hebben de opnameapparaten zelf geen grote batterijen meer nodig.

Daarmee kunnen brillen met camera's kleiner, lichter en goedkoper worden. Misschien zorgt dat ervoor dat de techniek eindelijk populair wordt; eerdere pogingen om een videobril te maken, zoals de Google Glass en de Snapchat-bril, vonden geen brede aftrek. Zorgen over privacy-inbreuk en ongemak bij het dragen droegen bij aan het falen.

Livestreaming, waarbij mensen live uitzenden via het internet, wordt echter steeds populairder. Om ook onderweg snel een eenvoudig je bezigheden te kunnen delen met de wereld, moeten opnamebrillen en andere kleine camera's energiezuiniger worden.

 

Backscatter

De oplossing die de Amerikaanse onderzoekers nu hebben gevonden, is spectaculair. Een groot deel van de componenten die beelden omzet in elektronische signalen kan namelijk verplaatst worden naar de smartphone. Sterker nog: een smartphone heeft al die onderdelen al. Het systeem van de onderzoekers stuurt vertaalt de beelden op energiezuinige wijze naar een digitaal signaal. Dat gaat draadloos van de bril naar de smartphone. Dat doen ze via 'backscatter', de passieve weerkaatsing van straling, zodat het niet te veel energie kost.

De telefoon zelf moet daarna het harde werk doen: het signaal omzetten in data die vervolgens gestreamd kan worden. Ongetwijfeld zal deze methode dus van de telefoon batterij kosten. Maar het voorkomt dat er een relatief zware accu in de videobril zelf moet zitten, waardoor deze veel draagbaarder wordt. Telefoons bevatten toch al een krachtige batterij en zijn daardoor geschikter voor het verwerken van een beeldsignaal.

 

American football

De bril heeft hiermee 10.000 keer minder stroom nodig dan andere videobrillen. Mede daardoor wordt het met de bril van de onderzoekers mogelijk om high definition-video te livestreamen. En er zijn meer toepassingen dan alleen maar een videobril. Als ze weinig stroom vragen, kunnen beveiligingscamera's bijvoorbeeld overal opgehangen worden. En het maakt in het algemeen kleinere, goedkopere camera's mogelijk. 'Stel je voor dat er bij een voetbalwedstrijd straks in elke hoek van het veld een HD-camera hangt, en dat je zelf kunt kiezen hoe je het spel bekijkt. En dat die camera's niet eens een batterij nodig hebben', fantaseert één van de onderzoekers.

Beeld: Dennis Wise/University of Washington

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.