Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Meer informatie.

  • English
  • Digitale editie
  • KIVI
  • Adverteren
  • Abonnement en service
  • Aanmelden nieuwsbrief
De Ingenieur - Techniek maakt je wereld Toggle navigation
Banner
  • Home
  • Dossiers
  • Tijdschrift
  • KIVI Agenda
  • Vacatures

Dossiers

Vernufteling 2020

Als de twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020 iets duidelijk maken, dan is het wel dat de Nederlandse ingenieursbureaus over veel kennis en creativiteit beschikken. Van omgaan met covid-19 tot duurzamer materiaalgebruik tot het slimmer opladen van elektrische auto’s. Welk project is uw favoriet?

De Techniektalenten van 2020

Ingenieurs veranderen de wereld en met de wereld veranderen de ingenieurs. Leer in dit dossier vijftien van de grootste talenten van nú kennen. Duurzaamheid en zorg voor de medemens staan opvallend vaak centraal in hun werk. Ze durven te dromen en zetten al hun skills in om die dromen waar te maken. 

Coronacrisis

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus stelt ook ons land voor enorme problemen. Ziekenhuizen dreigen zonder beschermingsmiddelen komen te zitten, zoals mondkapjes. Hoe schiet de techniekwereld de zorg te hulp in de coronacrisis? Volg het in dit speciale Corona-dossier.

Quantumcomputer

De quantumcomputer gebruikt bijzondere verschijnselen uit de natuurkunde om veel sneller te kunnen rekenen dan een gewone PC. Daarmee worden allerlei berekeningen die nu te lang duren plotseling kinderspel. En een quantumcomputer kan elke gewone computer binnen luttele seconden kraken.

Circulaire economie

'Circulair' staat voor een economie waarin we zo weinig mogelijk grondstoffen verbruiken. Het vereist veel om dat voor elkaar te krijgen. Want er is geen quick fix voor onze hedendaagse, vooral lineaire, economie, waarbij we voor elk nieuw product steeds opnieuw grondstoffen uit de aarde halen of biotoop innemen.

Dutch Design Week

Elk jaar kunnen bezoekers van de Dutch Design Week hun ogen de kost geven. Cutting edge technologie, schitterende en verrassende kunstwerken en verkenningen van wat technologie in onze maatschappij betekent. Maar ook praktische tentoonstellingen over de toekomst van design. 

Joint Strike Fighter

Hoe zal de Joint Strike Fighter de geschiedenis in gaan? De F-35, zoals het vliegtuig nu heet, is eindelijk klaar, en in 2019 zal Nederland ook de eerste exemplaren ontvangen. Hoe geavanceerd is de F-35, en waarom liepen de kosten zo hoog op? En wat was de Nederlandse bijdrage aan dit monsterproject, dat uiteindelijk bijna twee keer zo duur uitviel als gepland?

Technologie in de zorg

De zorg leunt sterk op technologie: zie alleen al in het ziekenhuis de MRI-scanners, operatiekamers en bestralingsapparaten, maar ook de complexe ICT-systemen om patiëntenstromen in goede banen te leiden. Wat is nieuw en wat zit er aan te komen?

Mobiliteit

We willen ons graag verplaatsen van A naar B, gedreven door een soort oerdrang. Daarvoor benutten we auto, trein, fiets en wat al niet meer. Maar het is druk, druk, druk, en het wordt steeds drukker. En transport kost veel energie, ongeveer kwart van wat we in totaal in Nederland gebruiken. Hoe komen we uit deze spagaat?

Luchtvaart

We willen allemaal als het even kan vliegen; voor een zakenreis of een exotische vakanties. Maar de luchtvaart heeft een flinke voetadruk van CO2- en fijnstofuitstoot,  geluidsoverlast en ruimtebeslag van een luchthaven. Komen er stille en schone toestellen? Krijgen we een luchthaven met een roterende terminal? Wat is de toekomst van elektrisch of waterstof? Een overzicht van de alternatieven.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie of AI wordt steeds belangrijker. Applicaties en machines zijn tegenwoordig zelflerend en zelfvoorzienend. Worden ze ook ooit zelfdenkend? Kunnen apparaten, met behulp van technieken als deep learning en machine learning, ooit een eigen bewustzijn krijgen? Onderzoekers zijn het er niet over eens. Maar ondertussen verslaan computers ons wel in complexe spelletjes en zijn ze beter in autorijden dan mensen.

Energie voor klimaat

Hoe maken we energie zonder de atmosfeer vol te pompen met broeikasgassen? Wat kunnen we met wind en zon? En hoe zorgen we dat fabrieken blijven draaien en het licht blijft aangaan? Een overzicht van ons energiesysteem in 2050.

Sport en technologie

Steeds meer sporten zijn professioneel geworden en topsporters grijpen dan ook allerlei technologische middelen aan om beter te kunnen presteren. Ook voor amateursporters komt betaalbare technologie beschikbaar.

 

Luchtvervuiling

Nederland heeft een belabberde luchtkwaliteit, met name in en rond steden. Dat is voor groot deel op het conto te schrijven van het verkeer. Dat levert gezondheidsproblemen op bij tienduizenden mensen. Maar er is wat aan te doen: door motoren schoner te maken en fijn stof uit de lucht te halen.

De Slimme Stad

Onze steden raken steeds verder bedekt met een laag van sensoren en netwerken. Die zorgen voor digitale informatie waarmee we de dynamiek van de stad op een heel andere manier leren kennen. Zo kunnen we de stad een stuk efficiënter en leefbaarder maken.

Robots

In de fabriek maken ze auto's, in huis zorgen ze ervoor dat de kinderen zoet zijn. En ondertussen pakken ze onze banen af. Robotica lijkt de volgende vorm van automatisering in ons werk en leven. Maar ze zijn nog lang niet altijd goed genoeg om écht iets te kunnen.

Schitterende stations

Om voorbereid te zijn op de groei van het openbaar vervoer werd de afgelopen jaren een aantal grotere stations grondig verbouwd. Het resultaat mag er zijn. In architectonische zin springen vooral Arnhem en Rotterdam Centraal eruit.

Veilig op internet

Veiligheid op internet is een belangrijke issue. Hackers en oplichters worden steeds sluwer, virusscanners kunnen de groei aan malware niet meer bijbenen en overheden en bedrijven zijn constant op zoek naar gegevens van webgebruikers. Hoe kun je nog veilig op internet werken, waar is de overheid mee bezig, zijn er veelbelovende technische veranderingen op komst?

Windenergie

Het winnen van elektriciteit met wind roept vragen op:

  • Wind is gratis, maar het waait onregelmatig
  • Grote turbines leveren veel, eeuwig subsidiëren kan niet
  • Hoe krijgen we meer wind vanaf de Noordzee?
  • Draagt windenergie wel bij aan minder CO2?

Dieselgate

Dieselauto's vervuilen de lucht in de praktijk veel meer dan zou mogen volgens de keuringsnormen. En nu blijkt dat autofabrikanten die keuringstests bewust misleiden door het voertuig alleen in het lab keurig schoon te laten rijden. Met de onthullingen over de sjoemelsoftware van Volkswagen is Dieselgate geboren.

 

Kunst en techniek

Technologie is altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. Zij biedt nieuwe manieren van werken (denk aan Virtual Reality) of leert iets nieuws over de mensheid. Omgekeerd geven kunstenaars technici en ingenieurs een nieuwe interpretatie van hun dagelijkse werk.

Genbewerking

Sinds kort is er een nieuwe, toegankelijke methode voor het bewerken van genen: CRISPR-Cas9 genaamd, met tal van varianten. Deze eenvoudige en betaalbare techniek voor genbewerking levert in het lab veelbelovende resultaten, maar roept tegelijk tal van ethische vragen op. rijgen we nu designer baby's? Welke Doos van Pandora trekken we eigenlijk open?

Groningen beeft

De decennialange gaswinning in Groningen heeft geleid tot aardbevingen, schade aan woningen en gebouwen en veel onzekerheid voor de bewoners. Helpt het dichtdraaien van de gaskraan? Hoe kan het gebied zich weerbaar maken tegen de gevolgen van de aardbevingen? Hoe komt het dat de veiligheid pas aandacht kreeg toen er schoorstenen naar beneden vielen?

Smart Industry

Het productieproces staat aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. In de slimme fabriek 4.0 is alles op intelligente wijze met elkaar en het internet verbonden. Zo communiceren machines met elkaar en met het product dat ze maken.

  • 1 (current)
  • 2
  • Home
  • Dossiers
  • Tijdschrift
  • KIVI Agenda
  • Vacatures
Facebook Linkedin Twitter RSS

© De Ingenieur | Colofon | Disclaimer | Contact