Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Meer informatie.

  • Digitale editie
  • KIVI
  • Adverteren
  • Abonnement en service
  • Aanmelden nieuwsbrief
  • app
De Ingenieur - Techniek maakt je wereld Toggle navigation
Banner
  • Home
  • Dossiers
  • Tijdschrift
  • KIVI Agenda
  • Engineering Works
  • Vacatures

Dossiers

Toekomstdenken

In de rubriek Toekomstdenken presenteerden wij de afgelopen maanden de innovatieve ideeën van ontwerper Erik Terlouw. In vier artikelen schetste hij mogelijke oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van vervoer en de bouw, en vroeg lezers en experts om mee te denken over de haalbaarheid daarvan. Velen van u reageerden. Bekijk het uiteindelijke resultaat in dit dossier.

De Techniektalenten van 2023

Of het nu gaat om verduurzaming, digitalisering, verstedelijking: het sleutelwoord van de komende decennia is transitie. De ingenieurs die daaraan vorm gaan geven, zijn de techniek­talenten van nu. Vijftien jonge topingenieurs op een rij.

Inspirerende Ingenieurs

Op zondag 2 oktober 2022 vertelden de topingenieurs van dit moment in het KIVI-gebouw in Den Haag over hun bijzondere werk en hun drijfveren. Het was een mooie, inspirerende dag waar iedereen welkom was.

Kernenergie in Nederland

De Nederlandse regering wil twee nieuwe kerncentrales laten bouwen. Die moeten helpen de energietransitie te versnellen, de overgang naar energieopwekking zonder CO2-uitstoot. Is Nederland klaar voor nieuwe kernreactoren? Is de technologie veilig genoeg? En welk type kernreactoren kunnen we het beste laten bouwen? Vragen genoeg, dit dossier probeert daarop antwoorden te geven.

Elon Musk

Met Tesla maakte hij eigenhandig de elektrische auto populair. Hij startte SpaceX, dat raketten bouwt en veel betaalbaarder lanceert. En onlangs kocht Musk het sociale mediaplatform Twitter. Wie is deze serie-ondernemer en rijkste man ter wereld? Leer in dit dossier de mens Elon Musk beter kennen.

Droogtedossier

In 2022 hebben we in Nederland voor de zoveelste keer in het afgelopen decennium een bijzonder droog voorjaar en, wellicht, een droge zomer. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door klimaatverandering: de aarde warmt op en onze zomers worden droger. Wat dat betekent voor boeren, burgers, natuurbeheerders en waterbedrijven lees je in dit dossier.

Doelen & Drijfveren

De wereld een beetje beter maken, dat is de ambitie van veel ingenieurs In. De Ingenieur vertellen ingenieurs over wat ze beweegt. 

Schoner staal maken

Zonder staal geen auto’s, gebouwen, machines en bruggen. Staal is een prachtig materiaal, maar de productie gaat gepaard met veel CO2-uitstoot, en daar willen we vanaf. Kun je staal maken zonder CO2-uitstoot? En hoe moet dat dan? De Ingenieur duikt voor u in dit dossier.

Het beste van 2022

De laatste maand van het jaar wordt vaak aangegrepen om terug te kijken. De Ingenieur blikt daarentegen juist vooruit. Op welke technieken moeten we komend jaar extra letten? Welke nieuwe technologieën gaan komend jaar doorbreken en het verschil maken? U leest het in dit unieke jaaroverzicht van 2022. 

Vernufteling 2021

Met De Vernufteling 2021 laten NLingenieurs en De Ingenieur de meest innovatieve projecten van Nederlandse ingenieurs- en adviesbureaus zien. Wie wint de publieksprijs?

Digital Twins

Van tomatenplanten en bussen tot hele drinkwater- en elektriciteits­netwerken, overal maken ingenieurs en onderzoekers een digitale kopie van. Wat is de toegevoegde waarde van digital twins?

Verkiezingen 2021

In de Tweede Kamer zitten weinig mensen met een bèta-achtergrond, laat staan ingenieurs. Gaat dat dit jaar veranderen? De Ingenieur ging op zoek naar de bèta's op de kandidatenlijsten en vond er negen.

Vernufteling 2020

Als de twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020 iets duidelijk maken, dan is het wel dat de Nederlandse ingenieursbureaus over veel kennis en creativiteit beschikken. Van omgaan met covid-19 tot duurzamer materiaalgebruik tot het slimmer opladen van elektrische auto’s. Welk project is uw favoriet?

Coronacrisis

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus stelt ook ons land voor enorme problemen. Ziekenhuizen dreigen zonder beschermingsmiddelen komen te zitten, zoals mondkapjes. Hoe schiet de techniekwereld de zorg te hulp in de coronacrisis? Volg het in dit speciale Corona-dossier.

De Techniektalenten van 2020

Ingenieurs veranderen de wereld en met de wereld veranderen de ingenieurs. Leer in dit dossier vijftien van de grootste talenten van nú kennen. Duurzaamheid en zorg voor de medemens staan opvallend vaak centraal in hun werk. Ze durven te dromen en zetten al hun skills in om die dromen waar te maken. 

Quantumcomputer

De quantumcomputer gebruikt bijzondere verschijnselen uit de natuurkunde om veel sneller te kunnen rekenen dan een gewone PC. Daarmee worden allerlei berekeningen die nu te lang duren plotseling kinderspel. En een quantumcomputer kan elke gewone computer binnen luttele seconden kraken.

Circulaire economie

'Circulair' staat voor een economie waarin we zo weinig mogelijk grondstoffen verbruiken. Het vereist veel om dat voor elkaar te krijgen. Want er is geen quick fix voor onze hedendaagse, vooral lineaire, economie, waarbij we voor elk nieuw product steeds opnieuw grondstoffen uit de aarde halen of biotoop innemen.

Dutch Design Week

Elk jaar kunnen bezoekers van de Dutch Design Week hun ogen de kost geven. Cutting edge technologie, schitterende en verrassende kunstwerken en verkenningen van wat technologie in onze maatschappij betekent. Maar ook praktische tentoonstellingen over de toekomst van design. 

Joint Strike Fighter

Hoe zal de Joint Strike Fighter de geschiedenis in gaan? De F-35, zoals het vliegtuig nu heet, is eindelijk klaar, en in 2019 zal Nederland ook de eerste exemplaren ontvangen. Hoe geavanceerd is de F-35, en waarom liepen de kosten zo hoog op? En wat was de Nederlandse bijdrage aan dit monsterproject, dat uiteindelijk bijna twee keer zo duur uitviel als gepland?

Technologie in de zorg

De zorg leunt sterk op technologie: zie alleen al in het ziekenhuis de MRI-scanners, operatiekamers en bestralingsapparaten, maar ook de complexe ICT-systemen om patiëntenstromen in goede banen te leiden. Wat is nieuw en wat zit er aan te komen?

Mobiliteit

We willen ons graag verplaatsen van A naar B, gedreven door een soort oerdrang. Daarvoor benutten we auto, trein, fiets en wat al niet meer. Maar het is druk, druk, druk, en het wordt steeds drukker. En transport kost veel energie, ongeveer kwart van wat we in totaal in Nederland gebruiken. Hoe komen we uit deze spagaat?

Luchtvaart

We willen allemaal als het even kan vliegen; voor een zakenreis of een exotische vakanties. Maar de luchtvaart heeft een flinke voetadruk van CO2- en fijnstofuitstoot,  geluidsoverlast en ruimtebeslag van een luchthaven. Komen er stille en schone toestellen? Krijgen we een luchthaven met een roterende terminal? Wat is de toekomst van elektrisch of waterstof? Een overzicht van de alternatieven.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie of AI wordt steeds belangrijker. Applicaties en machines zijn tegenwoordig zelflerend en zelfvoorzienend. Worden ze ook ooit zelfdenkend? Kunnen apparaten, met behulp van technieken als deep learning en machine learning, ooit een eigen bewustzijn krijgen? Onderzoekers zijn het er niet over eens. Maar ondertussen verslaan computers ons wel in complexe spelletjes en zijn ze beter in autorijden dan mensen.

Energie voor klimaat

Hoe maken we energie zonder de atmosfeer vol te pompen met broeikasgassen? Wat kunnen we met wind en zon? En hoe zorgen we dat fabrieken blijven draaien en het licht blijft aangaan? Een overzicht van ons energiesysteem in 2050.

  • 1 (current)
  • 2
  • Home
  • Dossiers
  • Tijdschrift
  • KIVI Agenda
  • Engineering Works
  • Vacatures
Facebook Linkedin Twitter RSS

© De Ingenieur | Colofon | Disclaimer | Contact