Wie zijn de ingenieurstalenten van Nederland? Na een rondgang bij universiteiten, ingenieursbureaus en andere technologiebedrijven, selecteerden wij 14 Nederlandse ingenieurs van 35 jaar of jonger die al duidelijk hun stempel op de wereld drukken.


Naam: Jaïr Santanna

Leeftijd: 30

Opleiding: Computer engineering, Universidade Federal do Pará (Brazilië)


Jaïr is bij de Universiteit Twente dé expert op het gebied van DDoS-aanvallen, waarbij een grote hoeveelheid netwerkverkeer in één keer naar een adres wordt gesluisd, dat daardoor plat gaat.

 

 

 

Naam: Henry Tuin

Leeftijd: 30

Opleiding: Civiele techniek, TU Delft

 

Henry berekende dat de Maas toe kan met minder stuwen. Ook bedacht hij bij Arcadis een nieuwe rekenmethode voor de belasting van sluisdeuren zo groot als een flatgebouw.

 

 

Naam: Nienke Bosschaart

Leeftijd: 34

Opleiding: Biomedical engineering, Universiteit Twente

 

Bij een baby prik je het liefst zo min mogelijk bloed. Daarom bedacht Nienke bij de Universiteit Twente een methode om het bloed ín de aderen te kunnen bestuderen.

 

 

Naam: Defne Osmanoglou

Leeftijd: 29

Opleiding: Waterbouwkunde, TU Delft

 

Defne maakt de Nederlandse delta toekomstbestendiger met haar ontwerpwerk bij Rijkswaterstaat. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met klimaatverandering en de circulaire economie.

 

 

Naam: Jan Willem van Egmond

Leeftijd: 34

Opleiding: Biosystems engineering, Wageningen Universiteit & Research

 

Door iets gefascineerd zijn en dan tot het uiterste gaan om dat ook voor elkaar te krijgen. Met die houding werkt Jan Willem bij de start-up Aquabattery aan een batterij die niet méér nodig heeft dan water en zout.

 

 

 

Naam: Bob Heester

Leeftijd: 29

Opleiding: architectural engineering, TU Delft

 

Bob is een van de innovatie-aanjagers bij ingenieursbureau Antea Group. ‘Ik kom met de ideeën en pak ook graag de soldeerbout.’

 

 

 

Naam: Piyush Katakwar

Leeftijd: 24

Opleiding: Chemical engineering, TU Delft

 

Piyush kwam uit India naar Nederland voor zijn master chemical engineering. Nu stoomt hij bij RoyalHaskoningDHV kleinere bedrijven klaar voor de energietransitie.

 

 

 

Naam: Arzu Feta

Leeftijd: 26 jaar

Opleiding: Wiskunde, natuurkunde en economie, Amsterdam University College / master energiewetenschappen, Universiteit van Utrecht

 

Tata Steel IJmuiden is verantwoordelijk voor 3 % van het totale Nederlandse energiegebruik. Er valt dus flink wat te winnen als je het gasnetwerk optimaliseert, waar Arzu nu aan werkt.

 

 

Naam: Luc Brinkman

Leeftijd: 21

Opleiding: Technische natuurkunde, TU Eindhoven, track energy transition, TU/e Honors Academy

 

Luc werkt aan ijzerpoeder als energiedrager voor een nieuwe, gesloten energiecyclus. ‘We werken nu aan goede vlammen.’

 

 

 

Naam: Floris Grasmeijer

Leeftijd: 32

Opleiding: Farmacie, Rijksuniversiteit Groningen

 

Bij het bedrijf PureIMS combineert Floris verstand van poeders en van luchtstromen om een inhalator te verbeteren en geschikt te maken voor nieuwe geneesmiddelen.

 

 

 

Naam: Henk Heijkoop

Leeftijd: 32

Opleiding: Energietechniek, Hoornbeeck College Amersfoort

 

Bij zijn advieswerk over gebouwinstallaties voor ingenieursbureau DWA zorgt Henk voor het doorbreken van vaste werkpatronen. Dat alles om de gebruiker een beter resultaat te bieden.

 

 

Naam: Richard Hooijmeijer

Leeftijd: 27

Opleiding: Automotive engineering, Hogeschool Rotterdam

 

Richard weet alles van batterijtechnologie en communicatieprotocollen. Die kennis zet hij bij VDL in voor de ontwikkeling van elektrische trucks en bussen.

 

 

 

Naam: Arie Naber

Leeftijd: 32

Opleiding: HTS autotechniek, HAN / InnovationManagement, TU Eindhoven

 

Bij vrachtwagenfabrikant DAF bouwde Arie een nieuwe machinelijn voor cilinderblokken.

 

 

Naam: Loubna Bouarfa

Leeftijd: 35

Opleiding: Signal processing and information technology, TU Delft

 

Loubna werkt met haar eigen bedrijf OKRA aan software die artsen helpt om betere beslissingen te nemen op basis van grote hoeveelheden data. ‘De best mogelijke uitkomst voor de patiënt: daar ligt mijn hart.’

 

MEER LEZEN OVER DE INGENIEURSTALENTEN VAN 2018?

Wil je het volledige verhaal lezen over de ingenieurstalenten uit Nederland in het septembernummer van De Ingenieur? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 %! - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.


Portretten Marcel Groenen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.