Blankesteijns Beeldbuis

Er is een kans dat u uitvinder Colin Furze al 160 hebt zien rijden in zijn opgevoerde botsauto. Bijna vier miljoen mensen zagen hem al scheuren. Hier presenteren we de hele serie video's: van making of tot en met de debriefing. Waarschuwing: dat wordt smullen.

Vier jaar geleden werd Colin Furze in deze rubriek al gesignaleerd als knettergestoorde uitvinder van alles wat lawaai maakt, vuur spuwt en hard gaat. Sindsdien is hij een ware YouTube-ster geworden. Minder dan een miljoen views voor een video komt op zijn kanaal zelden meer voor.

Nog even een selectie van zijn bouwsels: de snelste invalidenscooter ter wereld, een ondergrondse bunker in zijn achtertuin, een barbecue gebaseerd op een straalmotor (binnenshuis) en een 'hoverbike': een werkelijk vliegende eenpersoonsdrone (19M views).


Botsauto

Geen wonder dat de makers van het populaire BBC-programma Top Gear bij hem aanklopten toen ze zin hadden in een stunt voor het begin van het nieuwe seizoen. Furzes plan: een botsauto verbouwen tot snelheidsmonster.

Hij tikt een 50 jaar oud exemplaar op de kop - zo oud omdat botsauto's toen hoger werden gemaakt. Zo heeft hij meer ruimte om de motor in op te bergen. De keus valt op een krachtbron uit een motorfiets van 600 cc - een absurde hoeveelheid power voor zo'n lullig karretje.

Wie het proces volgt, ziet dat Furze behalve het omhulsel weinig overlaat van het originele botsautootje. Er gaan bijvoorbeeld assen en wielen in van een go-kart.

Zoals gebruikelijk bij Furze is alles snel gemonteerd, met veel knipogen en grimassen naar de camera, en met snoeiharde death metal rockmuziek erbij. Zo wordt de hele verbouwing gecomprimeerd in twee video's die samen 25 minuten lang zijn. De eerste was hierboven al te zien, hier volgt deel twee.
 


Hoogtepunt is natuurlijk de video met de testritten. Dank zij de bemoeienis van de BBC kan Furze gebruikmaken van een startbaan van de Britse luchtmacht. He gemiddelde van twee rijrichtingen komt uit op iets meer dan 100 mijl per uur - ruim 160 km/u dus.
 


Ter afsluiting is er een vierde video waarin Furze in alle (relatieve) rust een aantal technische zaken uitlegt, zoals hoe de remmen werken en waarom de douchmuts van zijn oma om de benzinetankt heen zit. Wie zich nu wil abonneren op het kanaal van dit rumoerige fenomeen, kan dat doen op zijn kanaal op YouTube.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.