De onderzoeksafdelingen van IBM en Sony hebben 330 terabyte aan data op één tape-cartridge gepropt. Dit is een nieuw wereldrecord op het gebied van datadichtheid. De doorbraak is te danken aan een nieuwe productietechniek voor de tape en aan betere smeermiddelen, waardoor de tape nog stabieler onder de leeskop door schiet.

Als consument doen we weinig meer met dataopslag op tape, maar datacenters gebruiken de technologie des te meer, bijvoorbeeld voor de opslag van afbeeldingen, video’s en andere grote bestanden. Vandaar dat giganten als Sony en IBM werken aan tapes met steeds hogere dichtheden (bits/cm2), zodat er per tape meer data op weg te schrijven is.

In die race naar meer en kleiner melden ze nu een doorbraak. De twee bedrijven hebben een tape ontwikkeld waarop 31 gigabits per cm2 passen. Dat is ze gelukt dankzij een paar technologische ontwikkelingen.
 

Smeermiddelen

Ten eerste het gebruik van betere smeermiddelen, die dienen om de tape stabiel te houden als hij onder de lees- en schrijfkop doorloopt. Dat is geen overbodige luxe, want een tape haalt een snelheid van wel 10 m/s. Als je weet dat een bit maar een paar nanometer groot is, dan geeft dat een beeld van de benodigde stabiliteit.
 


 

Sputteren

Ten tweede, en misschien nog wel belangrijker, is het materiaal van de tape zelf. Zoals in onderstaande tabel te zien is, maakten fabrikanten voor de magnetische laag jarenlang gebruik van bariumferriet, dat vanuit oplossing als coating werd aangebracht. Daar wijken IBM en Sony nu vanaf met een magnetische laag die is gemaakt met een sputterproces. Sputteren is een techniek uit de halfgeleiderindustrie voor het aanbrengen van extreem dunne lagen. Dankzij het sputteren heeft de nieuwe tape extreem kleine magnetische gebiedjes (die een 1 of een 0 vertegenwoordigen), van ongeveer 7 nm groot. Dit zorgt dus voor die hoge datadichtheid. Welk materiaal ze precies gebruiken voor het sputteren vertellen de bedrijven niet.
  

Datacenters

Met de nieuwe tape maakten de bedrijven een tapecartridge van 10 x 10 cm (zie foto), waar 330 terabyte aan data op past. Als dit ding eenmaal productieklaar is, wil IBM er de boer mee op. Niet alleen voor dataopslag en backups bij bedrijven zelf, maar ook voor datacenters die cloudoplossingen bieden. ‘We denken dat deze gesputterde tape iets meer zal kosten om te maken dan de tapes die nu op de markt zijn, maar dankzij de hogere datadichtheden zal de prijs per terabyte toch aantrekkelijk kunnen worden’, aldus IBM-fellow Evangelos Eleftheriou in het persbericht.

 

 


Beeldmateriaal IBM Research / Sony

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.