Eureka

3D-printtechnieken ontwikkelen zich steeds verder. De maximale productafmetingen worden echter nog altijd beperkt door de fysieke grootte van de printer. Stephan Schürmann BE, oprichter van BlackBelt 3D, wil daar verandering in brengen met de door hem ontwikkelde BlackBelt 3D Printer. Deze is voorzien van een lopende band om langwerpige producten of producten in serie te kunnen printen.

‘Tijdens mijn werk als 3D Printing Engineer voor ColorFabb kwam ik in aanraking met het conceptidee van een 3D-printer met lopende band’, vertelt Schürmann. ‘Om erachter te komen of dit kon werken, ben ik in mijn vrije tijd een prototype gaan ontwikkelen. Enkele van de grootste uitdagingen waren de ­slicing-software, die een 3D-model moet vertalen naar een ­code voor de printer, en het vinden van een geschikt materiaal voor een stabiele lopende band.’ Vele experimenten en vier jaar later staat de productieversie op het crowdfundingplatform Kickstarter.
 

Printkop onder een hoek

De BlackBelt 3D Printer werkt met de bestaande techniek fused filament fabrication, waarbij de printkop een dun sliertje gesmolten plastic op een ondergrond spuit. Bij een conventionele 3D-printer beweegt de printkop binnen een frame langs de x- en de y-as om een vorm te printen. Het frame beweegt vervolgens stapsgewijs langs de z-as omhoog om het product laags­gewijs op te bouwen.

De BlackBelt 3D Printer maakt in de basis gebruik van dezelfde techniek. Een belangrijk verschil is dat het frame met de printkop staat opgesteld onder een hoek van 15, 25, 34 of 45 graden met de lopende band, die in feite de z-as vormt. Zo kunnen producten worden geprint van 34 bij 34 cm en met theoretisch gezien een onbeperkte lengte.
 


Meterslange vormen

Een bijkomend voordeel van de techniek is dat vrije overspanningen, afhankelijk van de productvorm, zijn te printen zonder ondersteunend materiaal. Doordat het product onder een hoek wordt geprint, is er meer draagvlak voor vrij hangende productdelen. De printer wordt ook geleverd met drie afneembare printkoppen met diameters van 0,4, 0,6 en 0,8 mm voor een ­fijnere of grovere afwerking.

‘De BlackBelt 3D-printer vergroot voor industrieën de mogelijkheden om met 3D-printen te gaan werken’, zegt Schürmann. ‘Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld op maat gemaakte printers voor extrusiebedrijven en fabrikanten van 3D-reclameborden met complexe, meterslange vormen die eerder niet uit één stuk waren te maken.’
 Ook zou de printer serieproductie via 3D-printen makkelijker kunnen maken. Na het printen is het niet meer nodig om de producten afzonderlijk uit de printer te verwijderen; ze vallen simpelweg van de lopende band in een opvangbak.
 

Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.