De Fitbit Charge is een armbandje dat je dag en nacht om je pols draagt. Het registreert je dagelijkse activiteit. Dat werkt goed, maar het is een duur alternatief voor het gebruik van een smartphone in combinatie met een aantal gezondheidsapps.

Wie in een elektronicazaak rondloopt op de afdeling Wearables, zal iets opvallen: horloges en armbanden zijn weer helemaal in. De gekleurde bandjes, al dan niet met een ingebouwde klok, kunnen meer dan alleen maar de tijd tonen. Deze activity trackers zijn in staat om een heleboel lichaamseigenschappen bij te houden. In combinatie met een app op je smartphone kun je jezelf ermee leren kennen via gezondheidsdata.

Een van de bekendste merken activity trackers is Fitbit, dat inmiddels een uitgebreid assortiment heeft. Er is voor elk wat wils, van heel beperkte stappentellers tot de nieuwste Surge, die een grote display heeft en bijvoorbeeld sms’jes kan ontvangen. Ertussenin zit de Charge, waar veel mee kan, maar die nog duidelijk verschilt van de smart watches met display die nu hun opmars maken. De Charge is een armbandje, verkrijgbaar in verschillende kleuren, met slechts een klein streepje als display. Een knopje aan de zijkant geeft toegang tot een hele berg info: tijd, aantal gelopen stappen, aantal kilometers, overbrugd hoogteverschil en verbrande calorieën. De Charge HR meet ook de hartslag. Kortom, de Charge houdt alles bij wat iemand zou willen weten over zijn dagelijkse activiteit.

Tikken

De stappenteller van de Charge werkt net zoals dezelfde functie in een telefoon, maar zonder ondersteuning van gps (behalve bij de Surge) en met, zo lijkt het, een iets gevoeliger gyroscoop. Ook het tikken van een e-mail vat de Charge soms op als een paar stappen. Omdat de Charge om de pols zit en niet bij de benen, zijn er meer dingen die als stap tellen. Dat is lastig: het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fietsen ook meetelt als een paar stappen. Zo is echter wel het bereiken van het standaard van tevoren ingestelde doel van tienduizend stappen beter te halen. Het aantal kilometers bepaalt de armband aan de hand van lichaamslengte, geslacht en het aantal stappen. Maar ook de hartslag telt daarbij mee.

Die hartslagmeter is het belangrijkste wat de Fitbit Charge HR biedt boven een smartphone met wat slimme apps. Twee knipperende ledjes aan de achterzijde van de armband meten constant de bloedvatvernauwing en geven zo de hele dag de hartslag weer. In vergelijking met de hartslag-apps die bijvoorbeeld de flits van de camera gebruiken is de Charge zonder meer beter: een grafiek van de hartslag gemeten over de hele dag geeft een beter beeld dan de momentopnames die de apps maken. Met kleurtjes laten de grafieken, te bekijken op de smartphone, zien wanneer je vet verbrandde of aan cardiotraining deed.

De Charge zit dus vol met apparatuur, maar toch is alles simpel gehouden. Daardoor is het een lichtgewicht armbandje dat prettig is te dragen en er niet onaangenaam uitziet. Enige nadeel is de lengte. Voor een goede meting van de hartslag mag het bandje niet te strak zitten, maar als het te los zit, zakt het van de pols af. Als je qua maat net tussen twee bandgaatjes in zit, kan dat vervelend zijn. Ander nadeel is dat de Charge niet waterproof is, dus hij moet af tijdens het douchen, badderen en zwemmen.  

Slaapritme

De Fitbit Charge kan ook het slaapritme van de drager bijhouden. Het bandje gebruikt op slimme wijze al zijn apparatuur om af te leiden wanneer de gebruiker in slaap valt. De rest van de nacht meet het bandje rusteloze en wakende uren, totdat de gebruiker opstaat. Wanneer de Charge een tijdje stilligt, begrijpt de armband dat er een poging tot slapen wordt gedaan – zelfs als iemand rechtop zou slapen. Het moet gezegd, de metingen van de Fitbit Charge kloppen bij een test opvallend goed.

Na een minuut of tien in bed liggen geeft hij aan dat de gebruiker in slaap is gevallen en zes uur later signaleert hij precies het moment dat de wekker gaat. Dit alles zorgt ervoor dat de Fitbit Charge HR, die voor deze rubriek is getest, uitgebreide en potentieel nuttige informatie levert over je activiteit in de loop van de dag. Dat sommige metingen niet 100 % nauwkeurig zijn, maakt daarvoor weinig uit; de stappenteller geeft wel een indicatie van de hoeveelheid beweging. Het enige duidelijke nadeel van de armband is de prijs. De Charge HR kost 150 euro, de iets minder uitgebreide Charge 109 euro. Het zijn geen geringe bedragen, zeker in vergelijking met apps, want voor maximaal tien euro heb je allerlei apps die samen hetzelfde kunnen als de Fitbit Charge. Voor de fanatieke zelfmeter is alles op één plek registreren de moeite waard, maar voor iemand die een keer wil weten hoe hoog zijn hartslag is, is dit een duur speeltje.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.