Vernufteling 2024

Bij het ontwerpen van een gebouw komt het advies over bouw­fysica, brandveiligheid en akoestiek er vaak in een rapport achteraan. Dat moet anders, vindt LBP|SIGHT. Dat zet zijn adviezen en maatregelen nu ín het digitale BIM-model van architect en constructeur.
 

Bureau: LBP|Sight
Project: Bouwfysisch Informatie management
Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2024. Van 14 tot en met 24 mei 2024 kunt u stemmen op uw favoriet. Een overzicht van alle inzendingen vindt u hier.


De nieuwe aanpak is voor het eerst gebruikt bij een groot woongebouw voor Amsterdam-Noord: The Cube Noord, dat bestaat uit 152 sociale huurwoningen en 105 koopwoningen. Bij dat project kreeg Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen voor het eerst informatie aangeleverd in het bouwinformatiemodel (BIM).

Dat is een digitaal model van een gebouw, dat is gemaakt door architecten en constructeurs in 3D-tekensoftware.


Alle informatie op één plek

‘Op deze manier heeft de aannemer steeds alle informatie op één plek staan en die is up-to-date’, zegt Sierd Tilma, adviseur bouwfysica en ontwikkelaar digitalisering bij LBP|SIGHT. ‘Daardoor is er minder kans op fouten die ontstaan door een verkeerde interpretatie. Voorheen schreven wij onze adviezen op in rapporten: omschrijvingen in de vorm van tekst, aangevuld met wat tekeningen. Nu kunnen we op elementniveau de eisen aangeven voor bijvoorbeeld de brandwerendheid van een gebouwonderdeel.’

De voordelen zijn duidelijk, meent Tilma. ‘Behalve dat er een kleinere kans bestaat op interpretatiefouten, en dus op bijkomende kosten, kan de digitale aanpak ook projecten versnellen. Dat kan bijdragen aan het versnellen van de woningbouw. Bovendien wordt het presenteren van oplossingen makkelijker, omdat de voorgestelde ingrepen in het gebouw heel goed inzichtelijk zijn te maken.’


Meer projecten

The Cube Noord was het eerste gebouw dat LBP|SIGHT met deze nieuwe werk­wijze aanpakte, maar inmiddels lopen er meer projecten. Opnieuw een met De Nijs, maar ook met andere bedrijven. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.