In tenten, kampers of kleine vakantiewoningen is koken nog weleens behelpen. De draagbare afzuiger AirHood helpt om deeltjes en geuren uit de kookluchten te filteren.

Bij het koken kunnen opvallend hoge concentraties fijnstof ontstaan – vergelijkbaar met die in de meest vervuilde steden. Dat is potentieel gevaarlijk voor de gezondheid. Lang niet iedereen heeft de mogelijkheid kookluchten goed af te zuigen of te ventileren. De Franse ontwerper Maxime Augay bedacht daar een oplossing voor.


Elektrische ventilator

De AirHood is een compacte, draagbare afzuiger die naast het kooktoestel is te zetten om kookluchten direct zijwaarts af te zuigen en te filteren.

Het apparaat is 22 centimeter hoog en kan met een extra voetstuk met nog eens vijf centimeter worden verhoogd. Binnenin zit een elektrische ventilator die de directe omgevingslucht naar binnen zuigt.Actief koolstoffilter

De kookdampen gaan eerst door een metalen filter dat vet afvangt en daarna door een actief koolstoffilter dat de fijne deeltjes eruit filtert. De gefilterde lucht wordt aan de achterkant weer naar buiten geblazen. Het metalen filter is uitneembaar en kan eenvoudig worden schoongemaakt. 

Het koolstoffilter gaat 120 uur kooktijd mee en kan daarna worden vervangen. De AirHood is leverbaar met netsnoer of draadloos.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: AirHood

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.