Blog

Dankzij kunstmatige intelligentie klinken de Beatles zoals ze nog nooit hebben geklonken.


De Fab4Cast, een langlopende podcastreeks met experts die tot in detail het repertoire van de Beatles uitpluizen, verraste onlangs met een liedje dat niemand kende, maar verdacht veel als de Beatles klonk.

Was er toch nog ergens op een stoffige zolder in Liverpool een vergeten tape ­gevonden? Nee, de opname bleek gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). 


Paul McCartney zingt 'Oh, Yoko'

De opkomst van AI biedt ongekende mogelijkheden, ook in de muziek. De podcastmakers laten fragmenten horen van bekende, Beatles-gerelateerde liedjes waaraan met slimme software een twist is gegeven.

Beatles-voorman Paul McCartney (inmiddels 81) brengt nog altijd nieuw repertoire uit, met een stem die nu uiteraard klinkt als die van een man op leeftijd. Dankzij AI echter zingt ineens een jonge Paul de nummers van het soloalbum McCartney III, dat eind 2020 verscheen. Een vreemde ervaring.

Nog gekker is om Paul ‘Oh, Yoko’ te horen zingen, een in 1971 uitgebrachte ode van John Lennon aan zijn geliefde Yoko Ono. Ethisch verantwoord? Het is de vraag.


John Lennon zingt 'Yesterday'

Dat het vooral McCartney is met wiens stem digitaal wordt gespeeld, is geen toeval, leggen de podcastmakers uit. Hij heeft als soloartiest zo veel meer liedjes opgenomen dan Lennon, dat er meer materiaal is om de AI mee te trainen.

En inderdaad: AI-Lennon die het typische McCartneynummer 'Yesterday' zingt, klinkt weinig overtuigend en eigenlijk ook nauwelijks als Lennon. 



Nieuw Beatlesnummer


Maar daarmee houdt het verhaal niet op. Want McCartney zelf kondigde in juni aan dat er later dit jaar daadwerkelijk een nieuw Beatlesnummer wordt uitgebracht, gebaseerd op een demotape van Lennon.

Die huisopname zat zo vol ruis, dat eerdere pogingen er wat mee te doen steeds strandden.
 

Microfoon in een bloempot

AI biedt hier uitkomst: die kan de stem volledig isoleren. De specifieke techniek werd voor het eerst toegepast in Get Back, een driedelige documentaire uit 2021 over – jawel: de Beatles.

Een in een bloempot verstopte microfoon had tijdens de moeizame opnamen van wat het album Let It Be zou worden een gesprek tussen McCartney en Lennon opgenomen, maar pas dankzij kunstmatige intelligentie konden de achtergrondgeluiden worden verwijderd en werd verstaanbaar wat de twee tegen elkaar zeiden.
 

 


Deepfake McCartney
 

Dat McCartney niet vies is van moderne technologie is overigens al langer bekend. In 2020 bracht hij het nummer 'Find My Way' uit, een samenwerking met de Amerikaanse zanger Beck.

In de videoclip verscheen een deepfake-versie van de jonge McCartney.
 

 

Achter de schermen


Hoe ze die video hebben gemaakt? Dat is voor een deel te zien in onderstaand filmpje van achter de schermen bij de opnamen.

McCartney zelf was voornamelijk toeschouwer, zo wordt vrij gauw duidelijk. Al het acteer- en danswerk werd door een acteur uitgevoerd, waarna diens gelaat digitaal werd vervangen door dat van een jonge McCartney.




Tekst: Pancras Dijk
Beeld: still uit video

 

Fab4Cast 204: The Beatles & Artificial Intelligence
66 minuten | op alle podcastplatforms

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.