‘Friendly Head Crusher.’ ‘Protip: don’t ask.’ Dat soort uitkomsten krijg je als je een neuraal netwerk vraagt om namen te bedenken voor zelfbewust geworden artificial intelligence of AI.

In de tiendelige Culture-romancyclus van sciencefictionschrijver Iain M. Banks bepalen kunstmatig intelligente ruimteschepen zélf hoe ze heten – wat dan namen oplevert als ‘Zero Credibility’ en ‘So Much for Subtlety’. Optica-onderzoeker Janelle Shane besloot het neurale netwerk GPT-2 een lijst met zulke scheepsnamen voor te leggen en het te vragen om nieuwe namen voor zelfbewust geworden algoritmes te verzinnen.

Misschien was het te verwachten, maar dit bleek het neurale netwerk heel aardig te kunnen. Door het algoritme bedachte namen als ‘Not Disquieting At All’, ‘I Told You So’, ‘Collateral Damage’, ‘Surprise Surprise’ of  ‘Sobering Reality Check’ hadden zomaar echt in boeken als die van Banks kunnen voorkomen.
 

Net zo erg als je bloemist

Andere namen zijn (nog) wat bizarder: ‘Absently Tilting to One Side’, ‘A Small Note of Disrespect’ en ‘Just As Bad As Your Florist’ bijvoorbeeld. Om maar te zwijgen van ‘8 Angry Doughnut Feelings’, ‘Happy to Groom Any Animals You Want’ en ‘Color Gold Normally Comes with Silence’. ‘ASS FEDERATION’, in hoofdletters, geeft ook te denken.

Mooi dat AI in elk geval één aspect voort kan zetten van het werk van Banks, die in 2013 overleed. Nu alleen nog even leren hoe je daar een intrigerend verhaal van een paar honderd pagina's omheen bedenkt.

Meer door AI bedachte AI-namen zijn te vinden op Shane’s site AI Weirdness.

Beeld: Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.