Eureka

Een neuraal netwerk bedacht tientallen nieuwe sporten, waaronder een aantal behoorlijk bizarre. Maar Speedgate, een combinatie van handbal, voetbal en rugby, is daadwerkelijk te spelen.

Kunstmatige intelligentie ontpopt zich steeds vaker als artiest. Van leesbare boeken en verdienstelijke composities tot niet van echt te onderscheiden schilderijen: algoritmes draaien er hun hand niet voor om. 

Het bracht het Amerikaanse designbureau AKQA op het idee om algoritmes een compleet nieuwe sport te laten bedenken. Hiertoe werd een neuraal netwerk gevoed met informatie over vierhonderd verschillende sporten en zo’n zevenduizend spelregels.
 

Ontploffende frisbees

Dit leverde tientallen nieuwe sporten op, waaronder een aantal die geen mens zou verzinnen. Zoals een obstakelrace onder water zonder zuurstoftoevoer of een spel waarbij mensen zijn opgehangen aan een koord tussen twee heteluchtballonnen en ballen moeten wegmeppen. Interessant is ook het zogeheten Mad Max-frisbee, waarbij spelers schijven naar ­elkaar gooien die bij impact kunnen ontploffen. 

Maar het neurale netwerk kwam ook met enkele bruikbaardere ideeën op de proppen, waarvan er na selectie één overbleef: Speedgate, een spel dat nog het meeste lijkt op een combinatie van handbal, rugby en voetbal.
 

Speedgate
Mensen beoefenen de door kunstmatige intelligentie bedachte sport Speedgate.

Geheimzinnig motto

Het speelveld omvat twee teams van zes man en drie goals, waarbij een schot door het doel in het midden bepaalt welk team de bal heeft. Vervolgens mag dat team de bal trappen of gooien om hem tussen de palen van de tegenpartij te krijgen. Scoren en direct daarna de bal weer door het doel jagen, maar nu van de andere kant, levert extra punten op. 

Speedgate is een stuk minder gevaarlijk dan de eerdergenoemde spellen. Zo mag een speler op een niet-agressieve manier worden geblockt, maar zijn slidings en elleboogjes verboden. De algoritmes verzonnen ook in een moeite door het nogal geheimzinnig klinkende motto voor Speedgate: ‘Face the ball to be the ball to be above the ball.’ 
 

Op de kaart

Of Speedgate het in zich heeft om uit te groeien tot een nationale sport is nog de vraag. AKQA heeft het spel onlangs geïntroduceerd tijdens een designweek in Portland. Het bureau is nu in gesprek met verschillende organisaties om Speed­gate op de kaart te zetten.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.