Eureka

Voorkomen is beter dan genezen: dat is het idee achter een nieuwe airbag die ervoor moet zorgen dat ouderen bij een val hun heup niet breken.

Per jaar breken ruim 15 000 Nederlanders een heup. Meer dan driekwart van hen is tachtig jaar of ouder. In combinatie met gezondheidsproblemen heeft een gebroken heup op die leeftijd vaak grote consequenties. Mensen kunnen er hun zelfstandigheid door kwijtraken of zelfs binnen vrij korte tijd komen te overlijden. De oorzaak van een heupbreuk is vrijwel altijd een val. Dat is niet altijd te voor­komen, maar de kans op een heupbreuk wordt veel kleiner met een heupairbag als de Hip’Air.

Het Franse bedrijf Helite ontwikkelde de afgelopen jaren verschillende airbag­systemen voor activiteiten zoals skiën en paardrijden. Op basis daarvan hebben de ingenieurs van Helite nu een heupairbag voor ouderen ontworpen.
 

Eenvoudige interface

De benodigde techniek zit verwerkt in een brede riem die op de heupen wordt gedragen. De riem weegt 1 kg en is onder bijvoorbeeld een trui of jas te dragen, zolang de airbags maar de ruimte hebben om op te blazen.

In de zijkanten van de riem zijn twee ­airbags verwerkt. Voorin zit een CO2-gas­patroon en een elektronisch valdetectie­systeem met gyroscopen en acceleratie­­meters.

De gebruikersinterface is heel eenvoudig: de airbag wordt geactiveerd zodra de gebruiker de gesp van de riem dichtklikt. Een oplichtende groene led bevestigt dit.
 

Opgeblazen in 0,08 seconde

Het valdetectiesysteem analyseert zo’n duizend keer per seconde de bewegingen van de gebruiker. Een valbeweging wordt binnen 0,2 s gedetecteerd, waarna de airbags binnen 0,08 s opblazen. De heupen zijn zo volledig beschermd ruim voordat de vallende persoon de grond raakt. Uit tests van het onafhankelijke Franse onderzoeksinstituut CRITT SL blijkt dat de kracht van de impact tijdens een val met 90 % wordt gereduceerd.

Na de impact blijven de airbags nog ­enkele seconden opgeblazen, waarna ze automatisch langzaam leeglopen. De airbags zijn herbruikbaar door ze terug in hun vak te stoppen. Wel moet het gas­patroon worden vervangen.

De batterij van het valdetectiesysteem gaat vijftien dagen mee. Via een brandende led en een geluidssignaal wordt de gebruiker ­gewaarschuwd dat hij de batterij moet opladen.
 

Vier maten

Helite verwacht de Hip’Air in maart op de markt te brengen in vier hoofdmaten met verstelmogelijkheid. Helite geeft geen maximumgewicht voor gebruik van de Hip’Air, maar zwaar overgewicht of obesitas kan de effectiviteit van het ­systeem wel verminderen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.