Vliegtuigbouwer Airbus presenteerde deze week het eerste geprinte vliegtuig ter wereld. Op een luchtvaartbeurs in Berlijn toonde het bedrijf een drone-achtig propellertoestel, dat kan opstijgen en landen. Alleen de elektrische onderdelen komen niet uit een 3D-printer.

Het vliegtuig is een schaalmodel van vier meter lang, en weegt slechts 21 kilogram. Dat is niet te vergelijken met een passagierstoestel, maar Airbus ziet dit toch als de eerste stap naar hun visioen: geprinte, werkende vliegtuigen voor personenvervoer. Het bedrijf heeft daar al een patent voor geregistreerd.

Het op afstand bestuurbare proefvliegtuig vloog tijdens tests in november stabiel en zonder problemen, vertelde Airbus aan Gadget360. Dat stemt hoopvol voor de toekomst, hoewel het de vraag is of het printmateriaal ook stevig genoeg is om grotere constructies in de lucht te houden.


Minder onderdelen

Als het lukt, zou dat een zegen zijn voor de vliegtuigerbouwers. 3D-printen is snel en relatief eenvoudig. Zo werkt airbus aan een 3D-printplan voor een motoronderdeel dat normaal gesproken uit 270 losse onderdeeltjes bestaat. Met 3D-printen zijn dat er nog maar drie.

Bovendien bespaart printen veel grondstoffen. Omdat het wordt opgebouwd uit kleine bolletjes plastic of metaal, in plaats van uit een groot blok geslepen, is er nauwelijks afval tijdens het maakproces. Ook dat drukt de kosten.

Foto: Airbus

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.