Vliegtuigbouwer Airbus heeft dinsdag op een luchtvaartshow in Singapore een revolutionair,  V-vormig vliegtuig getoond. Het gaat vooralsnog om een schaalmodel, maar het idee is dat de Maveric, zoals het toestel is genoemd, ooit passagiers zal vervoeren. 

Het schaalmodel is twee meter lang en 3,2 meter breed en is van het type 'blended wing body', waarbij de vleugels en de romp van het toestel in elkaar overlopen. Het idee is dat door deze vorm het brandstofverbruik tot wel 20 procent lager uitvalt dan bij een normaal vliegtuig met vleugels, dankzij de veel lagere luchtweerstand.

In samenwerking met KLM werkt de TU Delft aan een vergelijkbaar, V-vormig vliegtuig.  


'Belangrijke stap'

Airbus werkt al sinds 2017 aan de Maveric, met een team van tien man. Vorig jaar maakte het schaalmodel zijn eerste vlucht. In de komende maanden staan diverse tests gepland.

'We hebben nog geen datum vastgesteld waarop het toestel klaar moet zijn', zegt Jean-Brice Dumont, de hoofdingenieur van Airbus, in een persbericht. 'Maar deze technische demonstratie kan een belangrijke stap betekenen op weg naar nieuwe ontwerpen voor commerciële vliegtuigen en een duurzamere luchtvaartindustrie.'


Foto: Airbus

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.