Het schoonhouden van steden vereist veegwerk en dan helpt het als je weet waar het vuil ligt. Een beeldherkenningsalgoritme van de technische universiteiten van Lausanne en Istanbul kan dat nu bepalen.
Vuil op straat of trottoirs ligt vaak nogal verspreid en dan moet de veegwagen weten waar hij zijn borstel met zuigmond moeten houden om het vuil te verwijderen. Degene die de vuilwagen bestuurt, kan hem dat natuurlijk vertellen - maar die moet ook op het verkeer letten, met voetgangers en fietsers die zich gedragen alsof de straat er alleen voor hen is.
25 soorten vuil
Ingenieurs van de École Polytechnique Federale de Lausanne en de Istanbul Technical University hebben nu een algoritme ontwikkeld dat op basis van beeldherkenning straatvuil kan identificeren, aldus hun persbericht. Ze trainden de kunstmatige intelligentie door eerst met een camera straatvuil te fotograferen, wat een dataset van ruim vierduizend afbeeldingen opleverde. Die beelden verdeelden ze vervolgens over 25 categorieën vuil, waaronder bierblikjes, sigarettenpeuken, bladeren, kranten en folders, en groenteafval.
Vervolgens rustten de onderzoekers een geautomatiseerde straatveegmachine uit met die software, zodat hij zelf kon herkennen waar vuil ligt en of dat moet worden verwijderd. Om het apparaat te testen, werd het aan het werk gezet in een straat met sigarettenpeuken, losse bladeren en bladeren op een hoop. Er lagen ook nog enkele lege flessen, blikjes en bekers.
60% opgeveegd
Met een snelheid van 12 km/h bleek de veegwagen in staat al het vuil te herkennen. Uiteindelijk werd 60 % van de sigarettenpeuken en bladeren opgeveegd. Dat percentage is niet heel hoog, maar, zo voeren de onderzoekers aan, de vuilherkenning gebeurde met een camera die in één keer 5 m straat overziet. De ingenieurs gaan ervan uit dat verdere training van de kunstmatige intelligentie zal leiden tot een verbetering van het veegresultaat.
Openingsfoto: een nieuwe veegwagen van de gemeente Leusden, die overigens niets met het onderzoek in dit artikel heeft te maken.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.