Baby's huilen vaker dan ouders lief is, terwijl soms niet duidelijk is wat het probleem is. Kunstmatige intelligentie biedt mogelijk uitkomst. Chinese onderzoekers bouwden een algoritme dat het huilen kan vertalen in een concrete wens. 

Elke ouder kent de wanhoop: de baby huilt, maar het is volstrekt onduidelijk waarom. Heeft het kind honger, is het slaperig? Heeft het gewoon een knuffel nodig of heeft het wellicht ergens echt pijn? Onderzoekers hebben een algoritme gemaakt dat 'normale' huiltjes kan onderscheiden van abnormale, die mogelijk het gevolg zijn van een ziekte. Het algoritme zou van grote betekenis kunnen zijn voor zowel ouders thuis als voor de gezondheidszorg, zeggen de onderzoekers, verbonden aan de Northern Illinois University in de Verenigde Staten. Ze publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica (JAS).
 

Spraakherkenning

Elke baby huilt op zijn eigen wijze, maar er zijn vaste patronen die bij alle baby's terugkeren. Die patronen zijn te herleiden tot de oorzaak, zeggen de onderzoekers. Ervaren ouders herkennen die patronen, net als medisch personeel. Maar voor kunstmatige systemen was het tot nu toe een uitdaging om patronen te herkennnen in individueel verdriet. Een algoritme dat is gebaseerd op spraakherkenning laat een computer wél huilen herkennen.

Om de patronen te herkennen, maakte het team gebruik van compressed sensing, waarbij een patroon kan worden opgevangen uit schaarse data. In deze studie ontwierpen de onderzoekers een nieuw spraakherkenningsprogramma . Ze bouwden het systeem aan de hand van het huilgedrag van 26 baby's.Het systeem zou ook werken in een luidruchtige omgeving en is onafhankelijk van de individuele baby. Ouders en verzorgers weten zo eerder of het noodzakelijk is om direct in actie te komen of dat ze de huilende baby nog wel even kunnen laten liggen.


Huilen is een speciale taal

'Huilen is een speciale taal, vol informatie over de gezondheid van de baby', zegt onderzoeksleider en elektrotechnicus Lichuan Liu in een persbericht. 'De verschillennde geluidssignalen in een huilbui dragen een verscheidenheid aan informatie in zich. Om die eruit te halen, te herkennen en te wegen, moeten we de huilbui analyseren.'

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen vooral toepassing vinden in de medische wereld, waar snelle zorg voor zuigelingen soms een wereld van verschil kan betekenen. 'Het uiteindelijke doel is gezondere baby's en minder stress voor de ouders en verzorgers', stelt Liu. 

Foto: Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.