Het komend schooljaar krijgt iedere leerling in de derde klas van het Duitse basisonderwijs gratis een calliope mini. Deze mini-computer moet schoolkinderen op speelse wijze met programmeren in contact brengen.

De kick-off van het calliope mini project vond op 16 november plaats op een IT-top in Saarbrücken. Dit jaarlijks evenement van het Duitse Ministerie van Economie en Energie is bedoeld om informatietechnologie en digitalisering in Duitsland te stimuleren.
 

Leermethoden

Dit jaar stond de top in het teken van digitale leermethoden. Twee scholen in Saarbrücken testen de calliope mini. De deelstaat Saarland had besloten het apparaat vanaf februari op alle lagere scholen te introduceren. Nu staat op de website van het Ministerie van Economie en Energie dat vanaf augustus 2017 alle derdeklassers in heel Duitsland een mini-computer krijgen.

Knutselende kinderen

De calliope mini is een klein zeshoekig moederboard met een microprocessor, 25 led-lampjes, sensoren, usb-ingang, blue tooth, en verder een speaker, microfoon, motor driver en grove connector. Software en hardware zijn open source. De zeshoekige minicomputer heeft een begeleidende website waar kinderen kunnen programmeren welke lampjes aan- of uitgaan, hoe de sensoren reageren, enzovoort. Door alle hardware op de computer leren knutselende kinderen niet alleen programmeren, ze ontdekken zo ook de principes van elektrotechniek.

De calliope mini is een variatie op de micro:bit die de BBC eerder dit jaar introduceerde. De mini-computers bereiden jongeren voor op de overstap naar een complexer systeem, zoals de raspberry pi of een pc. Om het project te laten slagen is het wel belangrijk dat leerkrachten vertrouwd raken calliope mini, zodat het apparaat ook echt gebruikt gaat worden in de klas.
 

Meisjes

De man achter het bedrijf Calliope, Stephan Noller, is een fervent voorstander van digitaalkunde op school. Kennis over computers en elektronica moet wat hem betreft vroeg beginnen. 'Doe je dat pas op de middelbare school dan haken meisjes meteen af. In de derde klas van de basisschool gaan zowel jongens als meisjes speels met de techniek om,' zo weet Noller, zelf vader van vier dochters. Productiekosten van de calliope mini liggen rond de 15 euro. Partners in het project zijn IT-bedrijven als SAP, Deutsche Telekom, Google, Microsoft.(Judith Stalpers)

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.