eureka

De onderhoudsintervallen van auto’s worden steeds langer. Tegen de tijd dat je met een elektrische auto naar de garage hoeft zijn je banden zelfs al tot op de draad versleten. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Bandenfabrikant Goodyear bedacht daarom de conceptuele autoband reCharge waarvan het loopvlak zichzelf continu vernieuwt.

Net als bij eerdere conceptbanden van concurrenten als Michelin zegt ook Goodyear hiermee de luchtband vaarwel. De reCharge is niet alleen een band, maar een compleet wiel met lichtgewichte, flexibele spaken die de verende functie van het luchtcompartiment overnemen. Zo kom je nooit met een lekke band te staan.


Capsule

Het loopvlak van de band bestaat uit een reeks noppen die steeds van binnenuit worden vernieuwd. Daarvoor moet de bestuurder wel om de zoveel tijd een capsule in de naaf van het wiel plaatsen. In deze capsule zit een volledig biologisch afbreekbare vloeistof die naar de noppen wordt gevoed en daar uithard. Goodyear wil de vloeistof voorzien van een van de sterkste natuurlijke vezels: spinnendraad.

Het idee is dat de capsules verkrijgbaar worden in meerdere ‘smaken’ zodat het loopvlak zich kan aanpassen aan bijvoorbeeld zomerse of winterse omstandigheden, op wat voor wegen je rijdt of aan jouw rijstijl. Goodyear voorziet de mogelijkheid dat kunstmatige intelligentie een profiel van de bestuurder opbouwt en op basis daarvan een custom loopvlak samenstelt.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.