Beeldbuis

Na het maken van slijm en het eten van wasmiddel als hypes voor kinderen is er nu ook een echte ‘internet challenge’ voor ijverige vaders: de ‘Japanese aluminium ball challenge’.

Nu moet gezegd worden dat de aluminiumballenuitdaging ook bedacht lijkt te zijn door tieners – Japanse tieners. Wellicht hebben jongeren, ook in Azië, genoeg tijd omhanden om een rol aluminiumfolie te transformeren tot een glimmende bol. Hoe dan ook; laat het daarna vooral aan de volwassen mannen met zwaar gereedschap over om er verder mee aan de haal te gaan. 

Er zijn dus vele video’s te vinden van pogingen om rollen aluminiumfolie te veranderen in glimmende ballen, maar de aandacht gaat hier naar de goed gedocumenteerde pogingen van de Outdoor Boys, een vader die geholpen/tegengewerkt door zijn kinderen van alles in en om het huis doet.

Het begon met hun eerste poging, zie hierboven. Daarbij lukt niet alles. Maar de vader praat je lekker door het proces heen, en laat zien welke keuzes hij maakt en waarom. Het is ingewikkelder dan je denkt, zo’n balletje maken.

Vervolgens was er een deel 2. Hierin gaat hij anders te werk, en begint hij een paar keer overnieuw. Het resultaat van deze poging mag er zijn. Door de expliciete manier van werken is het nog een soort van leerzaam – als je het zelf zou willen proberen of graag meer over aluminiumballen wilt weten.
 


Op verzoek van de kijkers maakte hij nog twee extra video’s, waarin hij de bal in de magnetron stopt – spoiler alert: die is erg anticlimactisch – en eentje waarin hij de bal doorzaagt. Die is nog wel aardig:
 


De Outdoor Boys zijn erg sympathiek. De vader is een handige man die ook maar wat probeert en zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt. Hij heeft een droge humor die op genoeg, maar niet teveel momenten doorschemert, en de editing is basic, met af en toe een visueel grapje erin. De rest van het kanaal varieert enorm qua onderwerp en insteek, van informatieve onderwerpen tot aan de slapstick van ‘het vangen en verplaatsen van kleuters’ op een manier die doet denken aan het verplaatsen van grote grazers op de Savanne.

Overigens kun je natuurlijk ook anders te werk gaan als je een aluminiumbal wilt, en dat laat de persoon achter 6061 zien, een kanaal over aluminiumbewerking. De anonieme persoon met twee rechter handen gebruikt geen folie maar twee stukken dikke aluminiumplaat om een bal te maken. Ook hier is het resultaat prachtig, maar de weg er naartoe totaal anders. Het filmpje is op een vreemde manier fascinerend, omdat het versneld is afgespeeld, maar de geluiden er nog wel onder zitten. Het gehamer van de persoon heeft daardoor veel weg van een pneumatische hamer – het is minder storend dan het lijkt. Het is verder niet informatief door de afwezigheid van tekst of een voice over.
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.