Amazon heeft de drone gepresenteerd die in de nabije toekomst pakketjes binnen een half uur moet kunnen bezorgen. Het hybride toestel heeft zowel verticale als horizontale aandrijving. Hoewel de onlinewinkel grote plannen heeft, kreeg Amazon vooralsnog in geen enkel land toestemming om ook echt te gaan vliegen.

Het prototype van de drone van Amazon kan pakketjes tot 55 pond (25 kg) zwaar vervoeren en heeft volgens het bedrijf een horizontale maximumsnelheid van bijna 100 km/h. De reikwijdte van dit type drone is 24 km.

Snelle bezorgservice

In een gelikte video presenteert de voormalige presentator van Top Gear, Jeremy Clarkson, de drone aan het publiek. In een modelgezin heerst lichte paniek wanneer de hond des huizes de voetbalschoenen van de dochter kapot kauwt. Maar geen nood, er is immers Amazon Prime, de snelle bezorgservice van het bedrijf.

Na wat online klikken vertrekt enkele kilometers verderop een drone met het bestelde pakketje aan boord. Eerst stijgt de drone als een helikopter naar een hoogte van 130 m, waarop ook de horizontale aandrijving aan gaat. Voortdurend scant de drone de omgeving op zoek naar andere, potentieel gevaarlijke vliegtuigen en drones. Bij het huis van het gezin aangekomen speurt een camera naar een geschikte plek om te landen: een tuin, of een plat dak. In een paar seconden wordt het pakketje neergezet, waarna de drone weer kan vertrekken.

Nadelen van drone

In deze aantrekkelijke video – Amazon beschikt klaarblijkelijk over een aardig PR-budget – komen de risico’s of nadelen van het drone-bezorgen uiteraard niet aan de orde. Hoe moet het als je geen tuin hebt, wat als de hond op de drone afrent, of wat als de drone een technisch mankement vertoont en uit de lucht valt? Hierover rept de reclamevideo niet.

Terwijl er genoeg reden is tot zorg. De grote populariteit van hobbydrones leidt nu al regelmatig tot gevaarlijke toestanden op en rond vliegvelden. Sommigen denken dat het wachten is op de eerste door een drone veroorzaakte vliegtuigcrash. Als daar binnenkort bezorgdrones bij zouden komen, kon het wel eens gevaarlijk druk worden in ons luchtruim. Om deze reden hebben luchtvaartautoriteiten het gebruik van drones voor de bezorging van goederen nog nergens goedgekeurd.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.