Amazon is van plan om 3236 satellieten in een baan om de aarde te brengen. Zo wil het Amerikaanse bedrijf ook de afgelegen hoeken van de planeet toegang geven tot razendsnel internet.

Project Kuiper, zoals Amazon het ambitieuze satellietplan heeft genoemd, is 'een nieuw initiatief om een verrzameling satellieten in een lage baan om de aarde te brengen die snel breedband internet mogelijk zullen maken voor delen van de wereld die het nu nog zonder moeten doen', meldde Amazon in een verklaring afgelopen weekeinde aan Amerikaanse nieuwsmedia. Volgens het bedrijf zouden tientallen miljoenen mensen bij het project zijn gebaat.
 

Project Kuiper

Amazon heeft aan de internationale toezichthouder (ITU) inmiddels toestemming gevraagd om van specifieke frequenties gebruik te mogen maken. Een volgende stap zou zijn dat het bedrijf aan de Amerikaanse toezichthouder vraagt om ook de Amerikaanse markt met het systeem te mogen bedienen, maar dat is nog niet gebeurd. De goedkewurigin van de Amerikaanse toezichthouder is vereist voor de eerste satelliet kan worden gelanceerd. 

Project Kuiper, genoemd naar de asteroïdengordel aan de rand van ons zonnestelsel (op zijn beurt vernoemd naar de Nederlands-Amerikaanse sterrenkundige Gerard Kuiper) voorziet in drie lagen satellieten: 784 komen in een baan op 590 kilometer hoogte, 1296 in een baan op 610 kilometer hoogte en 1156 in een baan op 630 kilometer hoogte. Wie de satellieten gaat bouwen en wanneer de eerste zou worden gelanceerd, is nog onduidelijk.


Grotere markt

Met het plan zijn zeker miljarden dollars gemoeid. Amazon-topman Jeff Bezos geldt als de rijkste man ter wereld en Amazon als een van de rijkste bedrijven. UIteindelijk moet het project echter geld opleveren, onder meer doordat de markt voor de eigen Amazonwinkel en -producten met de nieuwe internetgebruikers veel groter wordt . 

Amazon is niet het enige bedrijf dat aast op de ontwikkeling van een breedbandinternetnetwerk met satellieten in de ruimte. Elon Musk heeft aangekondigd vele duizenden satellieten in een baan om de aarde te willen brengen, net als Richard BRanson. Facebook en Microsoft hadden vergelijkbare plannen, maar hebben die voorlopig in de ijskast gezet. 

Foto: Depositphoto's.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.