Amerika hoopte met de maanlander Peregrine voor het eerst sinds 1972 weer iets op de maan te zetten. Maar zeven uur na de lancering bleek het ruimtevaartuig brandstof te lekken.

 

De Amerikaanse maanlander Peregrine, die gisteren op weg ging naar de maan, lekt brandstof. Dat meldt het bedrijf Astrobotic, dat de maanlander ontwikkelde. Amerika hoopte met Peregrine voor het eerst sinds 1972 weer een ruimtevaartuig op de maan te laten landen, zoals wij gisteren meldden. Die poging lijkt nu al mislukt.

De Peregrine maakte zich na vijftig minuten weliswaar succesvol los van de lanceringsraket, maar enige tijd later bleken er problemen te zijn met het voorstuwingssysteem, waarbij de maanlander brandstof verloor.

 

Zonne-energie

Astrobotic houdt de ontwikkelingen bij op zijn X-account. De batterij van Peregrine zit momenteel vol, meldde dit account gisteravond laat, maar omdat het zonder brandstof  lastig wordt de maanlander naar de zon gericht te houden, zullen deze straks niet meer via de zonnepanelen opgeladen kunnen worden.

Gebaseerd op de aanwezige hoeveelheid brandstof en de snelheid van het weglekken ervan, denkt het bedrijf dat de maanlander nog ongeveer anderhalve dag met naar de zon gerichte panelen richting de maan kan koersen – dus tot midden in de nacht van 10 op 11 januari. Daarna zal hij geen koerscorrecties meer kunnen uitvoeren, en in een baan om de maan heen gaan cirkelen zonder dichterbij te kunnen komen.

 

Lijstje

Intussen wordt geprobeerd toch nog zo veel mogelijk gegevens te verzamelen voor de diverse partijen die meetapparatuur mee hadden gestuurd. ‘We bekijken welke alternatieve missieprofielen er mogelijk zijn’, zoals Astrobotic het formuleert op zijn website

Zo eindigt de Peregrine in het rijtje mislukte maanmissies waarin ook de maanlanders Beresheet van Israël, Vikram van India, Hakuto-R van Japan en Loena-25 van Rusland zich bevinden.

 

Openingsbeeld: De Peregrine voor vertrek. NASA Kennedy Space Center/NASA/Isaac Watson – publieke domein

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.