Eureka

Welk robotontwerp is perfect om zich onder de meest uitdagende omstandigheden te kunnen voortbewegen? Amerikaanse ingenieurs bouwden een bolvormig exemplaar dat tegelijk rolt en vliegt.

De hybrid mobility robot (HMR), ontwikkeld door Revolute Robotics, heeft een uniek ontwerp. De HMR heeft een lichtgewicht, bolvormig uit­wendig skelet dat bestaat uit een aantal metalen ringen.

Daar binnenin zitten twee ringen waaraan alle techniek is opgehangen. Dit behelst bijvoorbeeld de besturings­techniek, een multicopter-aandrijfsysteem met vier propellers en een aanpasbare reeks sensoren.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.Rollen en vliegen

Om zich voort te bewegen maakt de robot slim gebruik van een combinatie van rollen en vliegen. Rollen kost vijf keer minder energie dan vliegen, maar even opstijgen is ideaal om grotere obstakels te vermijden.

Ook ondersteunen de propellers de aandrijving om steile hellingen op te rollen.Het uitwendig skelet heeft wat flexibiliteit om tijdens het rollen, draaien, opstijgen en landen als schokbreker te fungeren.


Autonome inspectie

Revolute Robotics ontwikkelt momenteel de eerste commerciële toepassingen. Het Amerikaanse bedrijf denkt daarbij in eerste instantie aan autonome inspectie van pijp­leidingen of mijnschachten. 

Een unieke eigenschap is dat de HMR door leidingen kan rollen en ook verticale secties in kan vliegen. Andere mogelijke toepassingen zijn als verkenningsdrone voor politie- en veiligheidsdiensten, hulpdiensten en defensie.
 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Revolute Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.