Eureka

De Amerikaanse startup Alef Aeronautics is volgens eigen zeggen ’s werelds eerste echte vliegende auto aan het ontwikkelen. Model A heeft een uniek ontwerp waarmee verticaal opstijgen en landen mogelijk is.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Verticaal de lucht in

Het uitgangspunt van Alef Aero­nautics is dat een vliegende auto normaal de weg op kan en vanaf daar direct verticaal de lucht in. Alles wat wel een start- en landingsbaan nodig heeft, blijft immers toch een half vliegtuig.

Om hun visie te realiseren, combineerden de Amerikaanse ontwerpers technologie uit elektrische auto’s en drones tot Model A. De twee inzittenden zitten in een bolvormige glazen cabine die draaibaar aan de carrosserie is opgehangen.


Kooiconstructie met dichte zijkanten

Die heeft een opengewerkte kooiconstructie met alleen dichte zijkanten. Instappen gaat via dubbele deuren; een in de carrosserie en een in de cabine. 



Vliegende brommobiel

Op de weg wordt Model A aangedreven door vier elektrische naafmotoren. Om goedkeuring te krijgen zal de auto waarschijnlijk worden geclassificeerd als brommobiel, niet als volwaardige auto.

Voor het opstijgen en landen heeft Model A acht propellers die zijn afgeschermd door de kooiconstructie van de carrosserie. Deze heeft voldoende doorlaat voor de luchtstroom.


Vrij uitzicht vanuit glazen cabine

Eenmaal in de lucht kantelt de carrosserie om de cabine heen. Bij voldoende voorwaartse snelheid is de carrosserie negentig graden gekanteld, waarbij de dichte zijkanten als vleugels fungeren en de passagiers vanuit de glazen cabine vrij uitzicht hebben.

Model A is nog een prototype en moet in 2025 op de markt komen. Er zijn alleen nog gegevens over het bereik bekend: ruim 320 kilometer op de weg of 175 kilometer in de lucht.

Model A van Alef Aeronautics.


Nederlandse vliegende auto

Bestellingen voor Model A zijn al te plaatsen voor een prijs van een kleine drie­honderdduizend euro. In 2035 volgt volgens Alef Aeronautics het grotere Model Z.

Intussen werken ook tal van andere fabrikanten aan een vliegende auto. Een ervan is Pal-V in Raamsdonksveer. In 2024, na 25 jaar van ontwikkelen en testen, hoopt dat bedrijf het eerste toestel aan een klant te kunnen leveren.  

Tekst: Paul Schilperoord
Beelden: Alef Aeronautics
  

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.