De energie-autonomie van een typische woonwijk kan door flexibel gebruik van opgewekte stroom worden opgekrikt van kwart tot bijna 40 %, aldus consultancybedrijf Resourcefully over een nieuwe wijk De Scheg in Amstelveen.

Read this article in English

Het bedrijf gebruikte data over zonnepanelen en elektrische voertuigen om te berekenen hoe duurzaam een voorgenomen wijk in Amstelveen kan worden. Het gaat om een deel van De Scheg, waar tussen 2020 en 2024 naar verwachting 700 woningen worden gebouwd. Al die huizen zijn gasvrij en krijgen een warmtepomp en zonnepanelen, maar er is nog niet besloten hoeveel panelen er nodig zijn of zullen komen.

Resourcefully concludeert aan de hand van modelberekeningen aan diverse scenario’s dat met ongeveer negen panelen per woning, minstens 50 elektrische auto’s in de wijk en een beetje ‘slimme’ regeling van de warmtepomp een wijk 40 procent van zijn eigen energie kan produceren en consumeren. De crux is dat door het energiegebruik af te stemmen op het aanbod van de zonnepanelen de zelf opgewekte energie beter kan worden benut, met name door het opladen van de accu van de elektrische auto als de zon schijnt en een deel van die energie weer gebruiken tijdens de avond.
 

Scenario zonder flexibel energiegebruik (boven) en met. Bij dat laatste passen aanbod (groen) en vraag (blauw) veel beter bij elkaar.


Elektrische auto als buffer

Het klinkt ingewikkeld en omslachtig, maar volgens de consultants zijn het conservatieve schattingen en gaat de ontwikkeling van de batterijtechniek de goede kant op. ‘Elektrisch rijden wordt snel goedkoper, leasemaatschappijen bieden steeds meer elektrisch aan en het wordt mogelijk om gebruikte autobatterijen als vaste accu in een wijk te installeren. Op die manier voldoe je snel aan de voorwaarden’, vertelt Hugo Niesing van Resourcefully.

Voor de gemeente zal dit rapport bedoeld om verder in gesprek te gaan met de netbeheerder, installateurs en architecten. ‘Bouwers willen graag vrij ontwerpen, maar uit ons rapport blijkt dat je duurzame ambities alleen waar kan maken als je bijvoorbeeld een groot dak op het zuiden bouwt, en weinig dak aan de noordkant. Daar moet rekening mee worden gehouden.’ Ook de grootte van de nieuwe netaansluiting zal worden bediscussieerd.


Netaansluiting essentieel

Maar het rapport laat ook zien dat die netaansluiting wel essentieel blijft, de wijk wordt niet zelfvoorzienend. In de wintermaanden is er nog energie vanuit het net nodig, terwijl de wijk in de zomer meer produceert dan ze zelf nodig heeft. ‘Op die kleine schaal van een wijk wordt er al veel extra energie opgewekt; kan je nagaan als dit op veel meer plaatsen in Nederland gebeurt’, vertelt Niesing. ‘Je kunt acht maanden van het jaar bijna zelfvoorzienend zijn, maar in de rest van de maanden moet je toch stroom ergens anders vandaan halen. Als je dat niet wilt, dan zal men toch moeten gaan denken aan dingen als windmolens in de wijk.’

Op dit polderland aan de zuidrand van Amstelveen moet de nieuwe wijk gaan komen.

Openingsfoto: toekomstbeeld van de nieuwe Amstelveense wijk. Illustratie Atelier Dutch.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.