Blankesteijns Beeldbuis

Een onverschrokken enthousiasteling is in de rol gekropen van een buitenaards wezen en heeft op eigen kracht de beelden gedecodeerd op de gouden grammofoonplaat aan boord van de Voyager-ruimtesondes.

Toen vorige week de veertigste verjaardag werd gevierd van de lancering van Voyager 1, was er natuurlijk ruim aandacht voor de gouden platen die beide Voyagers aan boord hebben, met boodschappen voor mogelijke vinders. Het gesproken bericht van Jimmy Carter, de Nederlandstalige groeten, alles kwam weer voorbij. Onderbelicht werd het bijzondere feit dat op deze grammofoonplaten ook beelden staan, analoog gecodeerd in de klanken die met de meegeleverde naald kunnen worden opgewekt. Het waren de seventies nietwaar; de Apple II was nog maar net op de markt.

Binnenkort kun je zelfs een kopie van die plaat kopen. Een Amerikaan genaamd Ron Barry woonde een lezing bij over de voorbereiding van dit product en kwam op het idee in de schoenen te stappen van de geadresseerde: de alien die niets anders heeft dan de plaat zelf (en een naald, die is meeverpakt) en maar moet zien er chocola van te maken.

Er staan visuele aanwijzingen voor het decoderen op de plaat, maar een mens die deze bestudeert zal altijd voordeel hebben van menselijke kennis. Neem alleen al het feit dat je weet dat er beelden te decoderen zijn. In het geval van Barry was er ook sprake van een bepaalde technische achtergrond, die significant hielp. Hij heeft zijn werkwijze beschreven in een lang online artikel.

Het feit dat het hem is gelukt, is dus geen bewijs dat het aliens ook zal lukken, als ze de sonde al vinden. Het belangrijkste resultaat van Barry’s werk is bovenstaande video, waarin je de audioversie van de code hoort, de grafische weergave ervan ziet, en tegelijkertijd de juiste beelden opgebouwd ziet worden. Twee plaatjes tegelijk, want het linker- en het rechter stereokanaal worden apart benut. Het is een bijzonder, zelfs vertederend gezicht.

Waarna je je nog kunt afvragen of deze 2D-beelden, zonder bijvoorbeeld schaalinformatie, een buitenaards wezen ook maar iets zullen vertellen over onze 3D-werkelijkheid. Wie zegt eigenlijk dat ze ogen hebben? En was een fysieke prentbriefkaart met groeten niet minder omslachtig geweest?

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.