Het Boston Children’s Hospital heeft de app KidsMD gelanceerd, die draait op apparaten van Amazon. Gebruikers kunnen hardop een vraag stellen aan zo’n apparaat en binnen enkele seconden volgt het best mogelijke antwoord. De informatie hiervoor komt uit een database van het ziekenhuis. De makers benadrukken dat de app geen vervanging is voor een huisarts of andere zorgverlener.


De app draait vooralsnog alleen op devices als de Amazon Echo, een zwart zuiltje dat nu een jaar op de markt is. Het ding is bedoeld om in een huiskamer te staan, verbonden met internet. De eerste toepassingen van de Echo zijn die van internetradio, jukebox, vraagbaak (Google-zoekvraag), agenda, weerman. Het bijzondere bij al deze functies is dat het apparaatje wordt aangestuurd met spraak. Amazon gelooft hier sterk in, getuige het feit dat het verschillende bedrijven heeft opgekocht die gespecialiseerd waren in spraakherkenning.


24/7 Doktersassistent

Daar komt nu dus een toepassing bij: die van 24/7-doktersassistent-aan-huis. Het systeem is vooral bedoeld voor het beantwoorden van bepaalde basisvragen: ‘Mijn kind heeft 39 graden koorts; moet ik me zorgen maken?’, of ‘Ik ben 51 jaar oud, weeg 101 kilo; hoeveel moet ik dan innemen van medicijn X?’ Het gaat om vragen waarop een eenduidig antwoord mogelijk is en waarop in de praktijk, als we hiervoor de dokter bellen, meestal de assistente het antwoord al kan geven.


Database

De database die de app raadpleegt is opgesteld door artsen van het Boston Children’s Hospital. Zij zorgen er ook voor dat deze wordt uitgebreid en up-to-date wordt gehouden op basis van veranderende medische inzichten en richtlijnen.

‘We beginnen met standaardvragen die ouders hebben, maar op termijn willen we de database uitbreiden met veel meer medische informatie’, zegt John Brownstein, chief innovation officer bij het kinderziekenhuis in een persbericht.


Einde van de huisarts?

Of de nieuwe app het begin van het einde is van de huisarts zal de tijd moeten leren. Feit is dat een belangrijk aspect van de huisarts van vlees en bloed hem zit in de persoonlijke aanpak. Een luisterend oor en de vraag ‘Hoe gaat het nu écht met u?’ zullen niet snel door een computer-plus-database worden vervangen.

De makers van de KidsMD-app benadrukken zelf steeds dat de app geen vervanging is voor echte medische zorg. ‘Hij is slechts bedoeld voor doeleinden van informatie en educatie’, meldt het persbericht.


Openingsfoto: de Amazon Echo. Bron: Amazon.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.