Het Britse bedrijf Tinylogics heeft de Foci ontwikkeld, een klein apparaatje dat je aan je broek vastmaakt en dat uit je ademhaling afleidt hoe geconcentreerd, moe of gestrest je bent. Met die informatie kun je vervolgens leren om langer gefocust te werken. De Foci staat sinds vorige week op de crowdfundwebsite Kickstarter, waar de beoogde investering al in een paar uur werd bereikt.

Read this article in English

Ook al heb je alle meldingen en geluidjes van je mobiele telefoon uitgezet, toch blijft het lastig om het ding neer te leggen. Hetzelfde geldt voor sociale media als Facebook, Instagram en Twitter; ze werken verslavend en zorgen ervoor dat we meer dan voorheen moeite hebben om langere tijd goed geconcentreerd aan iets te werken.

Maar hulp is nabij. OK, toegegeven, het komt van nóg meer technologie. De Foci is een klein apparaatje, dat bijna onzichtbaar is als het eenmaal om je broekriem zit gegespt. Het meet de bewegingen van je middenrif, dat bij het ademhalen een centrale rol vervult.
 

Blobje

Uit die bewegingen kan software op het apparaatje snel bepalen of je je in een staat van concentratie bevindt, of dat je afgeleid bent, of moe. Vervolgens is die mentale toestand te zien op een app op je smartphone, in de vorm van een gekleurd blobje. Die kleur moet de gebruiker motiveren geconcentreerd te blijven of om terug te gaan naar een toestand van focus.

Er zit degelijke wetenschap achter deze nieuwe gadget, bezweren de makers in een bericht op FastCompany. Er is namelijk een samenhang tussen ademhaling en je mentale toestand. Ben je totaal relaxed dan haal je langzaam adem, terwijl je bij gefocust werken een iets snellere en zeer uniforme ademhaling hebt. Stress maakt je ademhaling oppervlakkig en verhoogt de frequentie.



 

Patronen leren

Het apparaatje leert de specifieke ademhalingspatronen van een persoon kennen met machine learning. Het heeft een uur of vier nodig voordat het helemaal is ingeregeld. Ook dient deze fase om ruis van de omgeving te leren herkennen en weg te regelen. Ruis is ook de reden dat de makers aanraden om het apparaatje alleen in zittende toestand te gebruiken. Als je staat, of rondloopt, zorgen lichaamsbewegingen voor te veel ruis op het meetsignaal.


Paradox

De Foci is een paradox. Met het apparaatje gaan de makers een probleem te lijf dat velen zullen herkennen: het gebrek aan diepe concentratie in een wereld van smartphones, computers, notificaties en het continu verbonden zijn. Maar of méér technologie daar nu het antwoord op is?

Want stel dat je lekker geconcentreerd aan het werk bent achter je pc, met zo’n Foci aan je riem. Dan kun je aan de kleur van het blobje zien of je goed geconcentreerd bent. Dus moet je blik even van het computerscherm naar je telefoon. Dat leidt toch alleen maar meer af?

De makers hebben die vraag natuurlijk vaker gehad en hebben ook al een antwoord klaar op hun Kickstarter-pagina. ‘Dat klopt, weet ik uit eigen ervaring’, schrijft een medewerker. ‘Zodra ik uitdrukkelijk naar mijn smartphone kijk, verandert het blobje van geel naar grijs (dat betekent “afgeleid”). Maar als ik stiekem even snel kijk aan de rand van mijn gezichtsveld, dan houd ik mijn concentratie!’
 

Gedrag veranderen

Uiteindelijk gaat het allemaal om je gedrag en hoe je dat positief kunt veranderen. Als je van jezelf weet dat je bij vermoeidheid op sociale media gaat zitten, dan kun je dat invoeren in de Foci-app. De eerstvolgende keer dat de Foci vermoeidheid signaleert, krijg je alternatieven aangedragen voor je werkontwijkende gedrag.

Ook is het logisch dat je gedurende een dag werken moe wordt. De Foci kan helpen om jouw specifieke patroon daarin te herkennen, zodat je op de momenten van de dag met lagere focus je eenvoudige klusjes kunt inplannen, die minder concentratie vergen.
 

Doel gehaald

Blijkbaar zitten er meer dan genoeg mensen te wachten op de Foci, want het gestelde doel van de Kickstartercampagne werd binnen vijf uur gehaald. Wie wil, kan zich nog steeds inschrijven voor een van de eerste exemplaren, en het is nu zeker dat het apparaatje in productie gaat.

Beeldmateriaal Tinylogics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.