EUREKA

Het Amerikaanse bedrijf Simtek introduceert DUO, een klein, zelfstandig apparaatje dat in een donkere ruimte wordt aangebracht of bewaard en bij licht- of bewegingsdetectie via sms alarm slaat.

Alarmsystemen voor een woning of kantoor kunnen behoorlijk prijzig zijn. En wie het weet uit te schakelen, kan vervolgens binnen zijn gang gaan. Het Amerikaanse bedrijf Simtek komt daarom met een alternatief: een klein, zelfstandig apparaatje dat in een donkere ruimte wordt aangebracht en bij licht- of bewegingsdetectie via sms alarm slaat.

Dit beschermt niet alleen tegen inbrekers, maar laat ouders ook weten wanneer hun kinderen op plekken in huis rondsnuffelen waar ze niet mogen komen.

 

Kofferbak

DUO is een compact apparaatje voorzien van een licht- en een bewegingssensor, antenne, simkaart en oplaadbare batterij. Het apparaatje is slechts 8,3 bij 9,3 cm groot en 3,8 cm dik. Daardoor past het makkelijk in bijvoorbeeld een kluis, dossierkast, wapenkast, koffer of in de kofferbak van een auto.

Ook is het apparaatje te gebruiken om grotere ruimtes te beveiligen, zoals een garagebox of opslagruimte. De batterij blijft tot maximaal een jaar werken in stand-by.

 

 

Telefoonnetwerk

DUO heeft een passieve infraroodsensor (PIR) die bewegende en warmte afgevende objecten detecteert, zoals het menselijk lichaam. Het bereik bedraagt ongeveer 4,5 m.

Detecteert het alarm in de ruimte licht of beweging, dan ontvangt de eigenaar binnen vijftien seconden een sms.

DUO werkt bewust niet via wifi of Bluetooth, in tegenstelling tot veel andere draadloze alarmsystemen, omdat het mobiele telefoonnetwerk veel veiliger zou zijn. Wifi of Bluetooth kan sneller uitvallen en bovendien is het alarmsysteem makkelijker te hacken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de simkaart in het apparaatje bereik heeft.

Simtek heeft via crowdfunding al bijna vier keer het benodigde startkapitaal opgehaald om DUO in productie te kunnen nemen. Volgen de planning komen de eerste geproduceerde exemplaren in het najaar op de markt.

 

tekst Paul Schilperoord
foto's Simtek

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.