Het bedrijf MolecuLight heeft een handzaam apparaatje op de markt gebracht dat artsen op een wond kunnen richten. In beeld wordt met opvallende kleuren duidelijk waar bacteriën zitten. Op basis hiervan kan de arts de wond extra reinigen of kiezen voor een andere behandeling.

De MolecuLighti:X, onlangs gelanceerd, is zo groot als een smartphone, en lijkt er op het eerste gezicht ook wel wat op. Maar met het ding zijn bijzondere foto’s te maken. De MolecuLighti:X speurt namelijk naar bacteriën die, als ze in een wond zitten, een lelijke infectie kunnen veroorzaken.

Dat doet het apparaat door eerst een gewone foto te maken, die dient als referentie, en om later te kijken hoe de wond geneest. Vervolgens gaat een speciaal lampje aan dat violet (paars) licht uitzendt van 405 nm. Bepaalde moleculen die in veel relevante bacteriën zitten (zie hier), lichten op onder dit licht, door middel van fluorescentie. Het apparaatje legt dit vast en geeft de fluorescentie weer als rode gloed.
 

Vol met bacteriën

Dankzij de MolecuLighti:X ziet de arts precies waar zich grote hoeveelheden bacteriën bevinden. Op basis daarvan kan hij of zij een beslissing nemen over de beste behandeling. Een chirurg stond bijvoorbeeld op het punt om een patiënt een huidtransplantatie te geven na een amputatie, toen hij besloot om een afbeelding te maken met de MolecuLighti:X, schrijft New Scientist.

‘Op het eerste gezicht zag de wond er schoon uit, maar de randen van de wond bleken vol te zitten met bacteriën. Als we de huidtransplantatie op dat moment hadden laten doorgaan, was hij waarschijnlijk mislukt’, aldus chirurg Steven Jeffery. Die blies de operatie af en liet de wond eerst reinigen en genezen, voordat hij de nieuwe huid aanbracht. ‘Door het nieuwe apparaatje te gebruiken, veranderde mijn plan volledig.’
 

Wattenstaafje

Wondinfecties zijn een probleem in de zorg, en je ziet ze niet altijd aankomen. Het is al mogelijk om met een wattenstaafje wat weefsel uit de wond te halen om te laten analyseren, maar daar gaan dagen overheen. Er is dus behoefte aan een apparaat dat snel een indruk geeft van de hoeveelheid bacteriën in een wond, én de locatie van de besmetting. Na een opname met de MolecuLighti:X kan het alsnog zinvol zijn om een monster naar het lab te sturen. Het apparaatje geeft namelijk geen uitsluitsel over de aard van de microben.

De MolecuLighti:X is getest in twee kleine klinische studies, die laten zien dat de genezing van de wond sneller gaat bij gebruik van het apparaat. Maar de studies waren met kleine aantallen mensen en er was geen controlegroep, schrijft New Scientist. Of gebruik van het apparaat echt voldoende effect heeft, zal dus nog moeten blijken.

Ook is een kleine kanttekening wellicht op zijn plaats. Van smartphones is bekend dat ze in het ziekenhuis een bron van bacteriën kunnen zijn. Het MolecuLighti:X-apparaatje is weliswaar geen smartphone maar lijkt er wel op, met zijn hoekjes en randjes. Een apparaatje dat wordt gebruikt in een operatiekamer wordt uiteraard ontsmet, maar het invoeren is niet geheel zonder risico’s.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.