Apple stopt met de productie van de iPod Touch, en daarmee komt binnenkort een einde aan een tijdperk. De iPod heeft veel betekend voor de manier waarop mensen genieten van muziek. Ook redde het apparaatje Apple zo’n twintig jaar geleden van een faillissement.

 

‘De muziek gaat door’, verwoordt Apple het zelf op zijn eigen website, maar wat het bedrijf bedoelt is dat het stopt met het produceren van de laatst overgebleven iPod, de Touch.

Na bijna 22 jaar, en een geschatte 450 miljoen verkochte exemplaren, komt daarmee binnenkort (de iPod Touch is nog te koop zolang de voorraad strekt) een einde aan het tijdperk van de iPod. De muziekspeler van het Amerikaanse bedrijf maakte een aarzelende start, maar vaagde daarna alle concurrenten weg dankzij zijn gebruiksgemak, zijn degelijkheid en zijn aantrekkelijke vormgeving.
 

Ring en kleurenscherm

De eerste iPod kreeg vele opvolgers. Apple voerde de bekende ring in, waarmee je liedjes kon selecteren, en een kleurenscherm deed zijn intrede. De laatste versies van de muziekspeler hadden een groot touchscreen in heldere kleuren, en lijken daardoor als twee druppels water op de iPhone. Je kan er alleen niet mee bellen.
 

Gered door een muziekspelertje

Het is nu bijna niet meer voor te stellen — Apple is een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld — maar de introductie van de iPod, in oktober 2001, heeft hoogstwaarschijnlijk het bedrijf gered. Het ging op dat moment niet goed met de computerbouwer, en niemand had voorzien dat zijn eerste draagbare muziekspelertje de redding zou gaan betekenen.

Maar na de eerste iPod kwam de iPod Mini, en daarvan ging de verkoop door het dak, zo schrijft de New York Times: er werden tientallen miljoenen iPod mini’s verkocht. Dit was blijkbaar precies waar veel mensen op dat moment op zaten te wachten: een laagdrempelige manier om duizenden muzieknummers overal mee naar toe te nemen. Parallel aan de muziekspelers zette Apple iTunes op, een eigen ecosysteem waarmee consumenten losse liedjes of hele albums konden aanschaffen.
 

De iPod Shuffle.

 

Aanloopje voor de iPhone

Maar misschien wel de belangrijkste bijdrage van de iPod was dat hij, achteraf gezien, het aanloopje van Apple was voor het bedenken van de iPhone. Er waren op dat moment meer dan genoeg mobiele telefoons op de markt, maar Apple zette met de eerste iPhone een nieuwe standaard. Daarbij maakte het bedrijf flink gebruik van de soft- en hardware uit de — inmiddels — verschillende typen iPods.
 

Streamen

Anno 2022 ziet Apple blijkbaar geen brood meer in het maken en verkopen van aparte muziekspelers. Die rol is immers overgenomen door de smartphone. Daar kun je duizenden favoriete liedjes op downloaden, maar de meeste mensen streamen (wat niet alleen maar voordelen heeft) tegenwoordig hun muziek.

De muziek gaat dus door, maar niet meer op nieuwe iPods.
 

De iPod Touch heeft veel weg van een hedendaagse smartphone.

 

Openingsfoto: de iPod Mini, een van de succesnummers van Apple. Foto's Apple

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.