Een Brits bedrijf presenteert een armband die de drager ervan een elektrische schok geeft als diens banksaldo onder een bepaalde grens komt. Die weet daardoor dat hij (of zij) moet ophouden met shoppen, of het bestellen van drankjes in de bar. Het is een vroege  – en wellicht wat vergezochte  – toepassing van het Internet of Things, waar allerlei apparaten communiceren met mensen.


Het bedrijf Intelligent Environments heeft het platform Interact IoT gelanceerd, dat de Pavlok armband kan verbinden met een bankrekening. Dat meldt de BBC. Als je te veel geld uitgeeft, geeft de bank automatisch een seintje door aan de armband, die de drager vergast op een elektrische schok van 255 V.

Deze armband is op de markt gebracht om mensen te helpen bij het afleren van hun slechte gewoontes. Daarbij kun je denken aan roken, te veel eten, nagelbijten of het uitgeven van te veel geld.


Pavlov

De armband gebruikt de principes van – u raadt het al – Pavlov. Door conditionering gaat de drager van de armband de slechte gewoonte koppelen aan de onprettige elektrische schokjes. Daardoor leert hij of zij deze gewoonte vanzelf af. Dat beweert de fabrikant in ieder geval.

Overigens is de elektrische schok slechts één van de impulsen die de armband kan geven. Die optie kan ook worden uitgezet. Het is trouwens ook niet uit te sluiten dat het nieuws van de schokfunctie louter dient om de aandacht te vestigen op het bedrijf en dus onderdeel is van een pr-campagne.


Energiemeter

Een andere toepassing van het platform van Intelligent Environments is het leggen van de verbinding tussen de armband en de slimme energiemeter Nest in je huis. Als je energierekening te ver oploopt, geeft de bankrekening door aan de thermostaat dat die een standje lager moet.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.