Eureka

Vergeet alle naar ruikende zalfjes en luchtjes om muggen te verjagen. Er komt een nieuw en veelbelovend middel in de strijd tegen deze beestjes: een armband die de nadering van een onweersbui simuleert.

De zogeheten Nopixgo zendt continu elektromagnetische golven uit, die de muggen oppikken en zo op het idee zouden brengen dat er onstuimig weer op komst is. Hierdoor zouden veel muggen meteen op de vlucht slaan: veel regen en harde wind kan ze immers fataal worden. Of zoals de Zwitserse makers het stellen: het overlevingsinstinct is sterker dan de zucht naar bloed. Het instinct is zelfs zo sterk dat de muggen zich niet aanpassen, zoals bij veel middeltjes het geval is, maar altijd de wijk nemen of een beetje doelloos rondvliegen.
 

Minder beter

Een fascinerend filmpje op de Kickstarterpagina laat zien dat de armband inderdaad aardig lijkt te werken. Een grote hoeveelheid (agressieve en hongerige) muggen blijft min of meer rond een kooi hangen, op enkele meters afstand van een persoon met een armband. Een enkele mug zwerft een beetje rond, maar geen een landt op zijn arm.

Toch zijn de Zwitserse onderzoekers, die jarenlang aan de frequentie en het profiel van de elektromagnetische golven hebben gewerkt, nog niet tevreden. Ze zijn onlangs een Kickstartercampagne begonnen om de armband te perfectioneren. Uit experimenten zou blijken dat dat de band momenteel voor 50 tot 80 % minder beten zorgt. Dit percentage moet worden opgekrikt tot 100 %.

De Nopixgo komt waarschijnlijk eind 2019 op de markt. Op deze pagina is hij al te bestellen voor 98 Zwitserse frank (87 euro).
 


Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.