De Duitse fabrikant van industriële gassen Linde lanceert de dienst BeeZero, een autodeeldienst die alleen waterstofauto’s aanbiedt. Vanaf deze zomer kunnen bewoners van München gebruik maken van deze zeer schone deelauto’s.


De waterstofauto is al een tijdje een belofte, met aan boord een brandstofcel die de stroom maakt waarop de elektromotor draait. Schijnbaar heeft dit type auto alleen maar voordelen: hij is schoon, de tank is te vullen in een paar minuten en op een volle tank heb je een veel groter bereik dan wanneer de elektromotor werd gevoed door een accu.

Toch wil het nog niet erg vlotten met de waterstofwagen: consumenten hebben nauwelijks auto’s op waterstof, zodat het voor bedrijven niet interessant is om tankstations aan te leggen. En omdat er zo weinig tankstations zijn, willen mensen er niet aan, aan die geweldige schone auto. Een echt kip-en-ei-verhaal.


Autodeeldienst

Om deze patstelling te helpen doorbreken doet het Duitse bedrijf Linde nu een duit in het zakje. Het biedt vanaf deze zomer de nieuwe dienst BeeZero aan in München, de thuisstad van het concern. Het is volgens het bedrijf de wereldwijd eerste autodeeldienst die alleen waterstofauto’s gebruikt.


Groot bereik

Klanten kunnen met een app op de smartphone een wagen reserveren en die (ook) gebruiken voor (middellange)trips buiten de stad. De vijftig wagens van het type Hyundai ix35 Fuel Cell die worden gebruikt, hebben op een volle tank een bereik van zo’n 400 km, minstens dubbel zo ver als vergelijkbare elektrische auto’s met een accu. Het bedrijf hoopt hiermee meer consumenten enthousiast te maken voor de waterstofwagen.


Waterstof promoten

Linde probeert al langer om vervoer op basis van waterstof te promoten. Zo zit het in een consortium van bedrijven (met ook Air Liquide, Shell en Daimler) dat het programma H2-Mobility uitvoert. Rond 2023 moet er verspreid over Duitsland een netwerk liggen van vierhonderd stations waar je waterstof kunt tanken.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.