EUREKA

Het concern CNH ­Industrial ontwikkelt zelfrijdende tractoren die 24 uur per dag kunnen zaaien of oogsten. De autonome tractoren bepalen zelf wanneer ze aan het werk gaan en doen dat werk bovendien preciezer dan mensen.

Zaai- en oogsttijd zijn traditioneel drukke momenten op de boerderij. Boeren moeten lange dagen maken en deskundige medewerkers zijn soms beperkt beschikbaar. Mede door de toenemende schaalgrootte in de landbouw wordt deze uitdaging steeds groter.

De Innovation Group van het concern CNH ­Industrial ontwikkelt zelfrijdende tractoren die het mogelijk ­maken 24 uur per dag productief te zijn. De autonome tractoren werken bovendien preciezer dan mensen.

 

Twee varianten

CNH Industrial ontwikkelde twee varianten van het autonome tractorconcept.

De New Holland T8 NHDrive is de meest conventioneel uitziende van de twee: deze tractor heeft nog gewoon een cabine, zodat er ook ouderwets een bestuurder in kan plaatsnemen. De boer kan de tractor bijvoorbeeld zelf naar een veld rijden en daar de autonome modus ­inschakelen.

 

 

De Case IH Magnum daarentegen is een meer toekomst­gericht model: laag, gestroomlijnd en zonder cabine.

 

 

Autonome aansturing is bedoeld voor handelingen waar weinig of geen menselijke interventie voor nodig is, zoals zaaien, oogsten, besproeien en maaien. Daarvoor moeten eerst de parameters van het veld en toegangswegen in het systeem worden ingevoerd. Speciale software berekent vervolgens de meest efficiënte routes voor een of meerdere tractoren. Nadat het systeem is ingesteld, is een voorgeprogrammeerde taak te kiezen door het voertuig en veld te ­selecteren.

De boer kan de autonome tractor controleren via een interface op de pc of tablet. Dit kan ook vanuit een rijdende tractor, zodat een persoon twee of meer machines tegelijk kan bedienen. De interface laat drie verschillende weergaves zien. De eerste toont informatie over de voortgang van de tractor met zijn taak. De tweede projecteert camerabeelden van twee camera’s voorop en twee achterop de tractor. De derde laat dashboardinformatie zien, zoals snelheid, brandstofniveau en de instellingen van de machine. De interface geeft een waarschuwing als bijvoorbeeld de brandstof of de zaadvoorraad dreigt op te raken.

 

Radar

Beide tractoren zijn voorzien van radar die met radiogolven objecten ­detecteert, LiDAR (Light Detection And Ranging), dat met laserpulsen ­afstanden tot objecten bepaalt, en videocamera’s om objecten te bekijken. Het samenspel van deze ­systemen zorgt ervoor dat obstakels op de route worden gedetecteerd en vermeden.

Als er een object wordt waargenomen, verschijnt er een waarschuwing met geluidssignaal op de gebruiks­interface. De beheerder moet bepalen wat de tractor moet doen: wachten op mense­lijke interventie, om het obstakel heen rijden of doorrijden. Dat laatste kan bijvoorbeeld als het obstakel niets meer is dan een kleine berg hooi of tak. Rijdt er een voertuig dicht voorlangs, dan schakelt het start-stopsysteem de aandrijving uit en vervolgens weer aan als het voertuig is gepasseerd.

 

Weersatellieten

In de toekomst moeten de autonome tractoren volledig zelfstandig kunnen ­beginnen met werken. De tractor kan dan op basis van onder meer realtime ­informatie uit weersatellieten zelf de meest gunstige momenten bepalen om te gaan zaaien of oogsten, ongeacht of het dag of nacht is.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.