De verbouwing van een bijna vijftig jaar oude Friese basisschool tot modern, nul-op-de-meter Integraal Kind Centrum (IKC) is het duurzaamste bouwproject van het afgelopen jaar. Het verantwoordelijke consortium Grenovation heeft hiervoor vandaag, donderdag 14 februari, op het Duurzaam Bouwen Congres in Leeuwarden de Gouden Kikker in ontvangst genomen.

De Duurzaam Bouwen Awards worden jaarlijks toegekend aan organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Er zijn drie categorieën: duurzaamste project, duurzaamste woningcorporatie en duurzaamste gemeente. Daarnaast is er een publieksprijs. 


Basisschool

De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland) is een basisschool uit 1970 die binnen zes weken werd omgetoverd in een energieneutraal, aardgasvrij, 'nul-op-de-Meter' Integraal Kind Centrum (IKC) – het eerste in Nederland in een bestaand gebouw. De kosten voor de renovatie worden vrijwel volledig gedekt door de toekomstige vermeden energie- en onderhoudslasten. Consortium Grenovation, bestaande uit Meerbouw Rotterdam, LIAG en DAIV Groep, tekende voor het ontwerp en de uitvoering en het onderhoud voor de komende twintig jaar.

De overige genomineerden voor de Gouden Kiker waren The Green House, een circulair horecaconcept in Utrecht, en NeroZero Lab, een energieneutraal woonconcept dat in Heerhugowaard is ontwikkeld. 
 

Jury

De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd samenwerken om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. De jury bestond uit Wim Hazeu (woningcorporatie Wonen Limburg); Robert Koolen ( bouwbedrijf Heijmans), John Nederstigt (wethouder Duurzaamheid Haarlemmermeer) en Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft).​
 

Foto: Mart Stevens Projectfotografie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.