Thuisarts, een app die huisartsen en patiënten helpt om thuis zorg te regelen, is verkozen tot beste zorgapp van 2015. Namens de Nederlandse zorgverzekeraars reikte oud-minister Andere Rouvoet de prijs uit aan het team achter de website en de app.

Thuisarts is een website die probeert om de zin en onzin over ziektes duidelijk te maken. Het internet kan een onmisbare bron van kennis zijn voor mensen met een aandoening, maar er is ook veel onjuiste informatie te vinden. Thuisarts bond drie jaar terug de strijd aan met internetonzin; door samen te werken met de huisartsen en slimme search engine optimalization toe te passen, zijn ze inmiddels vaak de eerste of tweede hit als iemand op symptomen of ziekten zoekt.

Die kennis moest ook in de app gevangen worden. Vandaar dat ze twee jaar terug begonnen met de ontwikkeling, met als doel: alle medische kennis makkelijk bereikbaar maken op een telefoon of tablet. Ze hadden succes; vorig jaar werd de Thuisarts-app al tweede en dit jaar won hij de grote prijs.

De app maakt vooral huisartsbezoeken makkelijker; als een patiënt ziek is of pijn heeft, kan hij zijn klachten in de app noteren. Zo vergeet hij niks te noemen als hij na een paar dagne een afspraak met de huisarts heeft. Volgens onderzoek zorgt de app ervoor dat het huisartsbezoek gerichter wordt. Zo gaat zo'n 2 procent niet onnodig naar de huisarts na gebruik van de app. 'Maar belangrijker zijn de mensen die wél gaan, hoewel ze het eerst niet van plan waren', vertelt Ton Drenthen van Thuisarts. De jury prees dat Thuisarts een makkelijke, veelgebruikte app is die laat zien dat er een nieuw tijdperk aanbreekt voor huisartsen.

In de toekomst moet de app nog veel meer kunnen; een afspraak maken met de huisarts, bijvoorbeeld. Daarvoor moet het integreren met het informatiesysteem van de huisartsen. 'Geen eenvoudige stap, maar één die we in de toekomst hopen te maken', aldus Drenthen.

Naast Thuisarts kreeg Skip a Beat een aanmoedigingsprijs. Dat is een spelletje waarbij de hartslag van de speler bepaald hoe makkelijk het te besturen is. Het kan mensen helpen hun hartslag laag te houden in tijden van stress en hartpatiënten gezonder houden. De jury waardeerde de bewustwordijn over hartslag die het spel teweegbracht.

Lees meer over Skip a Beat in onze rubriek Check-up op

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.