Drukte op de Rotterdamse Wilhelminakade. Op 14 maart werd daar de Vox Apolonia ten doop gehouden.

 

De sleephopperzuiger is genoemd naar Apolonia Adriana Van Oord-Visser, de vrouw van bedrijfspionier Jac. G. van Oord en de eerste vrouw in de Raad van Commissarissen van baggerbedrijf Van Oord.

De Vox Apolonia is het zusterschip van de vorig jaar gedoopte Vox Ariane en de Vox Alexia, die momenteel in Singapore wordt afgebouwd. Bijzonder is dat de drie schepen niet op diesel varen, maar op het efficiëntere en duurzamere vloeibare aardgas (lng). Bovendien is het ontwerp geoptimaliseerd op een zo laag mogelijk energieverbruik. De CO2-uitstoot van de schepen blijft daardoor een stuk lager, stelt Van Oord.

De pompen waarmee het schip binnen veertig minuten 10.500 kubieke meter zand kan opzuigen, zijn elektrisch en ook het rainbowen (het opspuiten van zand) gaat elektrisch en razendsnel: in een half uurtje is het 'beun' (de laadruimte van een sleephopperzuiger) weer leeg.
 

Klimaatverandering levert werk op

Klimaatverandering levert Van Oord veel werk op, zegt regiodirecteur Mark Roelofs. Het familiebedrijf is bijvoorbeeld betrokken bij de aanleg van windparken op zee en doet ook veel aan kustversterking, waarbij bouwen met de natuur belangrijker wordt.

‘Maar zelf proberen we ook schoner te werken’, zegt Roelofs. ‘In 2050 willen we net zero hebben bereikt’, oftewel geen broeikasgassen meer uitstoten. De aanschaf van de drie schepen past daarin. Wat de bouw van de drie schepen heeft gekost, wil het bedrijf niet zeggen. 


Vijftien personen

Hoewel het schip met een lengte van 128 meter lang en een breedte van 27 meter bepaald geen kleintje is, volstaat een bemanning van vijftien personen. De drie zusterschepen worden wereldwijd ingezet voor onder meer het aanleggen van havens, het uitdiepen van waterwegen en landaanwinningsprojecten. Voor haar eerste klus zette de Vox Apolonia na de doopplechtigheid koers naar Duitse wateren.


Foto's: Van Oord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.