Eureka

The Rozalia Project heeft een vezelverzamelaar bedacht die simpelweg in de wastrommel is te gooien: de Cora Ball.

Bij het wassen van kleding komen piepkleine schadelijke synthetische vezels vrij die in rivieren en oceanen belanden. Deze zogenaamde microvezels stapelen zich op in zeedieren, die weer op ons bord belanden. ‘Een groot probleem waar iedereen met een wasmachine deel van uitmaakt,’ zegt Rachael Miller, medeoprichter van The Rozalia Project, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor schone oceanen.

De Cora Ball moet daar iets aan gaan doen. Deze speelgoedachtige bal is geïnspireerd op koraal en bestaat uit een verzameling weerbarstige steeltjes met oogjes. Terwijl het water langs en door de bal stroomt, klitten de microvezels samen tussen de steeltjes.

Plukken haar als bonus

Eén Cora Ball zou zo per wasbeurt zo’n 35 procent van de vrijgekomen vezels afvangen. ‘We adviseren dan ook om twee of drie ballen te gebruiken.’

De ballen zijn na de wasbeurt net als een kam schoon te maken door de steeltjes opzij te duwen en de plukken vezel te verwijderen. ‘Daarbij kom je ook flinke plukken haar tegen. De bonus, zeg maar.’
 


De Cora Ball voerde onlangs een succesvolle Kickstartercampagne. Voor het starten van de productie was 10.000 dollar nodig; heel wat minder dan de ruim 350.000 dollar die Miller ophaalde.

De Cora Ball komt binnenkort op de markt.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.