Barbecueën kan tegenwoordig ook met de smartphone. Een nieuwe reeks barbecues heeft wifi en temperatuursensoren, zodat je op je mobiel de garing van een biefstuk of shaslikspies kan volgen.

Het Amerikaanse Green Mountain Grills, dat de barbecue bouwt, wil barbecueen gemakkelijk maken. Het constant bij de grill staan, het deksel optillen om te kijken hoe ver het vlees is - dat moet slimmer kunnen, dachten ze. Dus maakten ze een barbecue met een temperatuursensor en bijgeleverde vleesthermometer. Via de bijbehorende app is de barbecue op afstand aan en uit te zetten, en kan de temperatuur worden ingesteld. Als er eenmaal iets op de barbecue ligt, vertelt de vleesthermometer hoe het met de garing staat.

De barbecue is een voorbeeld van het 'internet of things', het fenomeen dat steeds meer objecten die voorheen offline waren nu verbonden raken met een netwerk. Hoewel de beloften van deze nieuwe communicerende apparaten-op-het-netwerk groot zijn, blijven uitgebreide toepassingen tot nog toe uit. Zo zijn er bijvoorbeeld wel slimme thermostaten die informatie geven, maar deze staan nog niet in verbinding met 'online' gloeilampen of broodroosters om stroomverbruik in detail te meten.

Dat de barbecue via een wifi-verbinding te besturen is mag in dat opzicht nieuw heten. De app geeft bovendien niet alleen informatie; je kan ook programma's instellen, zodat je bijvoorbeeld een perfecte bereidingstijd en -temperatuur hebt voor een biefstuk. Het is zelfs mogelijk om de barbecue aan aantal minuten op de ene temperatuur en een tijd op een andere te laten draaien.

Het maakt van de tuinkeuken in feite een oven. Dat haalt deels het avontuur van een (kolen)barbecue weg, maar het biedt hightech gemak en maakt het toegankelijk voor iedereen; voortaan is barbecueën niks meer dan een recept invoeren op de telefoon. Het apparaat is beperkt verkrijgbaar, ook in Nederland.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.