Eureka

Barbecueën zonder rookwalmen? Het kan met de BioLite FirePit, die ook nog eens minder brandstof verbruikt.

Het is een typisch zomers volksvermaak: barbecueën in de tuin. Maar er zitten ook minder gezellige kanten aan. De rook kan voor veel overlast zorgen waardoor omwonenden noodgedwongen ramen en deuren sluiten. En wie te lang boven een barbecue hangt, kan de volgende dag last krijgen van hoofdpijn.

Het Amerikaanse BioLite komt nu met een nagenoeg stank- en rookloze oplossing: de BioLite FirePit, een barbecue die een eind maakt aan de overlast door simpelweg voor voldoende zuurstof te zorgen. Dat maakt dat de brandstof volledig verbrand en niet deels vrijkomt in de vorm van rookwalmen.
 

Krachtige ventilator

De barbecuebak is hiervoor uitgerust met een krachtige ventilator die lucht door een aantal buizen met gaatjes blaast. De buizen lopen over de hele lengte van de bak zodat de luchtstroom van alle kanten de brandstof bereikt. Daarvan is door de hogere efficiëntie bovendien minder nodig.

De intensiteit van de luchtstroom is te regelen met een app op de smartphone, die via bluetooth contact maakt met de ventilator. Een groot brandend vuur waarvoor veel zuurstof nodig is, is zo in een handomdraai om te zetten in een klein, ietwat rokerig kampvuurtje.
 

Fijnmazig gaas

De zijkanten van de barbecue bestaan verder uit fijnmazig gaas waardoor het vuur goed te zien is. Hierdoor is hij ook te gebruiken als vuurkorf.

De BioLite FirePit kost zo’n 200 dollar.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.