Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, ontving vanavond de Prins Friso Ingenieursprijs. De prijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) werd overhandigd tijdens de Dag van de Ingenieur in de Oude Bibliotheek Academy in Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.
De jury beschrijft Reedijk als een bevlogen ingenieur. Hij werkt graag met jonge mensen en wil deze jonge ingenieurs inspireren, schrijft de jury. Hij heeft niet alleen oog voor de esthetiek, maar ook voor het klimaat en de ecologische gevolgen voor de zee en de praktische toepasbaarheid.
Reedijk was verrast met de prijs: 'Het is een hele eer om hier te mogen staan en al helemaal om deze prijs in ontvangst te nemen. Ik heb het werk natuurlijk niet alleen gedaan, je doet zoiets met een team. Het is ook een eer dat we de Afsluitdijk, het ontwerp van Lely, met onze blokken hebben mogen versterken.'
Reedijk was óók publieksfavoriet: hij won naast de Prins Friso Ingenieursprijs ook de publieksprijs. Hiervoor kon in de afgelopen weken gestemd worden op drie kandidaten.
Flexibele kribben
Als afdelingshoofd was Reedijk intensief betrokken bij verschillende projecten, waaronder de ontwikkeling van het XblocPlus, een innovatief betonnen golfbrekerelement geschikt voor lange, rechte structuren als de Afsluitdijk. Ook ontwikkelde hij de flexibele kribben, stenen dwarsliggers die rivieren in goede banen leiden. Omdat deze relatief makkelijk te verplaatsen zijn, kan de ligging van de kribben aangepast worden aan de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
Runner-up
De nummer twee van de prijs is Jelte Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore. 'Ooit heeft iemand op een verjaardagsfeestje gezegd dat ik in de offshore moest werken', vertelt Kymmell, en zo geschiedde. Als ingenieur laat hij economische groei en het terugdringen van milieu-impact hand in hand gaan. Zijn bedrijf ontwikkelde onder andere de MO4 service, een systeem dat een nauwkeurige risico-inschatting geeft van offshore-operaties gebaseerd op de bewegingen van een schip.
De derde finalist
De derde finalist was Erik Duisterwinkel, werkzaam als innovator, data scientist en sensorexpert bij Antea Group. Tijdens zijn promotie aan de TU Eindhoven werkte hij aan sensorballen die op een non-invasieve manier waterleidingen van binnenuit kunnen inspecteren voor eventueel onderhoud. 'Alles is te meten, maar ik wil mijn achtergrond en kennis graag gebruiken om daadwerkelijk maatschappelijke problemen op te lossen', zegt Duisterwinkel. Hij verdiept zich daarom graag in de echte hoofdpijndossiers zoals de aardbevingen in Groningen.
Zesde editie
De Prins Friso Ingenieursprijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich met hun werk onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.
Foto's: Jordi Huisman
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.