Eureka

Als je in tornadogebied woont, is een schuilplaats geen overbodige luxe - maar er moet wel plek voor zijn. Het Amerikaanse bedrijf Life Lift Systems introduceert nu een bed waarin je veilig kunt schuilen voor zulke stormen.

Het Vortex Vault Tornado Shelter Bed is een traditioneel uitziend bed waarvan het middenstuk zeer zwaar is uitgevoerd in staal. Binnenin is een safe room die bewoners kan beschermen tegen tornado’s uit de zwaarste categorie. Voorwaarde is wel dat het bed wordt verankerd aan een betonnen ondergrond.
 

Telescopische segmenten

Het bed is leverbaar in drie uitvoeringen. De simpelste variant beschikt alleen maar een kruipruimte van 0,5 meter hoog. De tweede uitvoering heeft een uitschuifbare bovenkant zodat de binnenhoogte toeneemt tot 0,9 meter. Echt interessant is het derde model. Dit bestaat uit drie zware stalen segmenten die telescopisch in elkaar schuiven.

Tornado Shelter Bed
Het Vortex Vault Tornado Shelter Bed biedt ruimte aan
een maximaal 1,4 meter hoge schuilplek voor tornado's. 

Als er een tornado aankomt, dan is het bed via een afstandsbediening in 80 seconden omhoog te zetten. Dit gaat met behulp van een schaarmechanisme dat wordt aangedreven door vier elektromotoren. De matras gaat daarbij gewoon mee omhoog de lucht in.

Stalen deuren geven toegang tot de 1,4 meter hoge schuilruimte. Van binnenuit zijn extra pinnen aan te brengen tussen de segmenten voor nog meer stevigheid.
 

Ook voor schietpartijen

Binnenin zijn ook elektrische aansluitingen voor verlichting en om mobieltjes op te laden. Valt de stroom uit, dan schakelt het systeem over op een noodaccu.

Life Lift Systems verkoopt het systeem overigens evengoed als safe room tegen indringers. En binnenkort introduceert het bedrijf een schuilplaats voor een gevaar dat in Amerika veel meer levens eist dan tornado’s: schietpartijen. Het bedrijf komt met kogelvrije stormschuilplaatsen voor scholen en bedrijven, waar kinderen en werknemers zich kunnen verstoppen, mocht er een zwaarbewapende klasgenoot of collega binnenlopen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.