Bij dronetestcentrum Space53 in Twente gaan bedrijven samenwerken aan processen om drones in de lucht te identificeren en te volgen. Er is behoefte aan dergelijke systemen om het luchtruim veilig te houden.

Drones worden steeds populairder, als speelgoed maar zeker ook als gereedschap voor het uitvoeren van allerlei klussen. (Lees: ‘De opkomst van de civiele drone’.) Bij bijvoorbeeld het maken van luchtfoto's, het in de gaten houden van gewassen en het inspecteren van hoge gebouwen zullen dan ook steeds vaker drones worden ingezet. Bij de verwachte drukte in het luchtruim is het wel van groot belang dat het daar veilig blijft.

Daarom gaat vanaf vandaag bij Space53 op Twente Airport een groep bedrijven systemen voor luchtruimbeheer testen die geschikt zijn voor drones. Zo ontwikkelt het bedrijf AirMap een UAS Traffic Management-systeem (UTM; een UAS is een unmanned aerial system, meestal een drone) voor het aanmelden en volgen van drones in het lokale luchtruim.
 

Geoorloofde en ongewenste activiteiten

Dit zogeheten AirMap UTM Dashboard is niet alleen bedoeld voor luchtruimcontrollers, maar ook voor gemeenteambtenaren en de beheerders van kritieke infrastructuur. Zo kunnen ze zien welke drones rondvliegen en onderscheid maken tussen geoorloofde en ongewenste activiteiten, om vervolgens snel in te kunnen grijpen. Het identificeren en volgen van de drones gebeurt met het zogeheten AeroScope-systeem van dronebouwer DJI.
 

Voorbeeld van het AirMap UTM Dashboard, in dit geval gebruikt in Zwitserland. Verschillende kleuren geven verschillen soorten drones aan. Bron: AirMap


Met de aangekondigde tests wil Space53 vooruitlopen op maatregelen van de Nederlandse overheid om het luchtruim te reguleren. De betrokken bedrijven hopen met hun activiteiten het grootschalige nuttige gebruik van drones te bevorderen. ‘We zien de vele mogelijke toepassingen van drones in onze maatschappij, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor kwaadwillend of ondeskundig gebruik’, aldus wethouder Patrick Welman van de gemeente Enschede in een persbericht.

Space53 is een test- en experimenteeromgeving bij Twente Airport voor drones en andere autonome systemen; lees ‘Drones testen in Twente’. Bij dit project zijn verder betrokken: AirMap, DJI, Drone Flight Company, AirHub.

Openingsfoto: Deze drone maakt foto’s vanuit de lucht. Bron: Don McCullough/CC BY 2.0

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.