Ingenieurs van het Finse VTT Technical Research Centre hebben het prototype gepresenteerd van een bril waarin in een glas een beeldscherm wordt afgebeeld. Omdat het beeld niet vóór de bril verschijnt, maar ín het glas, ziet de bril er minder raar uit dan Google Glass. De bedenkers verwachten dan ook dat hun versie van de smartglasses beter geaccepteerd zal worden.

De bril van de Finse onderzoekers gebruikt optica die ervoor zorgt dat het display is geïntegreerd in een plaatje glas of plastic van slechts 1 mm dik, dat ook nog eens gekromd mag zijn. Het instrument heeft hierdoor geen projecterend kastje nodig dat zich voor de bril bevindt. Google Glass heeft dat wel en dat ziet volgens critici zodanig raar uit dat het de doorbraak van die bril in de weg zit.

Moeiteloos switchen

Bij de bril van de VTT-onderzoekers kan de gebruiker moeiteloos switchen tussen door het glas kijken en focussen op het high definition beeldscherm. De makers zien een breed scala aan toepassingen voor zich. Sporters hoeven niet meer op hun smartphone of smartwatch te kijken voor informatie, maar kunnen op de weg blijven letten. Operators in de maakindustrie houden beide handen vrij, terwijl ze toch meteen toegang hebben tot belangrijke data van het productieproces. Of wat te denken van pakketbezorgers; die kunnen hun productiviteit verhogen doordat ze steeds de juiste vrachtbrief voor zich hebben, eenmaal achter het stuur afgewisseld door het navigatiesysteem.

De bril wordt nu doorontwikkeld en moet over een jaar op de markt komen, meldt het bedrijf Dispelix, dat de techniek vercommercialiseert.

Foto's: Juha Sarkkinen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.