EUREKA

De Right Cup is een beker die water laat smaken als frisdrank. Om die illusie te creëren voegt de Right Cup niets toe aan het water zelf. Geurstoffen in de rand van de beker volstaan.

De Right Cup maakt van water frisdrank, zonder letterlijk iets toe te voegen. De beker doet dit door het brein voor de gek te houden via de neus. Die pikt frisdrankachtige geurstoffen op die zijn verwerkt in de rand van de beker. Het brein trekt vervolgens de conclusie dat er frisdrank wordt genuttigd.

Dat zou blijken uit de respons van de proefpersonen die zijn getest door de ontwerpers van de Right Cup. Het brein is volgens diezelfde ontwerpers gemakkelijk te foppen, omdat zo’n 80 % van de smaak wordt bepaald door de geur.

 

 

Diabetes

De beker is bedacht door geurexpert Isaac Lavi, die op dertigjarige leeftijd te horen kreeg dat hij voortaan frisdranken moest laten staan. De diagnose diabetes veroordeelde hem tot een leven lang water drinken. ‘Vreselijk, want dat smaakt nergens naar’, aldus Lavi.

De Right Cup zou volgens Lavi ook kunnen bijdragen aan het voorkomen van diabetes door minder suikers te consumeren. Veel Amerikanen zijn zwaarlijvig of kampen met overgewicht, onder meer door het nuttigen van grote hoeveelheden frisdrank. Daarnaast zou een studie uitwijzen dat mensen flink meer water drinken als het aangenaam ruikt. ‘De beker kan dus de waterconsumptie verhogen, zonder toegevoegde smaak- en geurstoffen.’

De Right Cup kent onder meer de smaken citroen, limoen, sinaasappel en perzik. Binnenkort komt daar cola bij.

Heel lang gaat de Right Cup overigens niet mee: na ongeveer zes maanden zijn de geurstoffen verdwenen.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.