Dankzij een Nederlandse chip krijgen straks ook goedkopere auto's radar aan boord zodat ze (deels) zelfrijdend kunnen worden. Dit jaar start de massaproductie van de chip, volgend jaar moet hij in auto's zitten.

Het Nederlandse NXP werkte de afgelopen jaren hard om een radar te integreren op een chip. Dat is namelijk de enige manier om het goedkoop en praktisch te maken: als elke auto een log radarkastje nodig heeft om autonoom te rijden komt de techniek nooit van de grond. Nu bestonden er al radarchips, maar NXP is de eerste die hem zo heeft ontworpen dat massaproductie mogelijk is. Dat is dé stap om radarchips in meer auto's te kunnen stoppen.

NXP is wereldleider qua chips in auto's. Dat is een markt die de komende jaren flink groeit: doordat er steeds meer computer-achtige apparatuur in auto's verschijnt, zijn er ook meer chips nodig. Voor entertainment, maar ook om de conditie van de auto te controleren. In de toekomst zullen auto's ook met elkaar kunnen praten, en via de radarchips en camera's om zich heen kijken.

Dit alles kan alleen doorbreken als veel auto's de nodige apparatuur aan boord hebben. Betaalbare chips spelen daarbij een grote rol.

HET VOLLEDIG VERHAAL OVER DE RADARCHIP LEZEN?

Wil je het volledige verhaal over de radarchip uit het augustusnummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.
 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.