Het Amerikaanse bedrijf Three Square Market (32M) biedt werknemers de mogelijkheid een chip te laten implanteren waarmee ze onder meer kunnen betalen, deuren openen en printen. In de pauzeruimte van het bedrijf kunnen ze producten kopen van de micro market, een klein winkeltje. Tot nu toe hebben zo’n vijftig medewerkers van het bedrijf uit Wisconsin zich opgegeven.

De medewerkers van Three Square Market krijgen de chip in de huid tussen duim en wijsvinger. Als ze een snack kopen tijdens de pauze, hoeven ze alleen maar even met de hand langs een scanner te gaan en de betaling is al een feit.

Verder kunnen de medewerkers de chip gebruiken om in te loggen op computers, telefoons te gebruiken en digitale visitekaartjes uit te wisselen. ‘We geloven dat deze technologie in de toekomst zal worden gebruikt om je persoonsgegevens mee op te slaan en het openbaar vervoer mee te gebruiken’, zei CEO Todd Westby tegen techwebsite ZDNet.
 

Wennen

Voor het zover is, zullen consumenten nog wel een beetje aan het idee moeten wennen om een stukje elektronica in je lichaam mee te dragen. Want het klinkt een beetje eng, een chip laten implanteren in je hand, zo vlak onder de huid.

Het principe is zonder twijfel handig, want als de chip gemeengoed wordt hoef je in de toekomst nooit meer met je portemonnee van huis, en op het station sta je nooit zonder OV-chipkaart. De technologie van near-field communication hebben we al; die gebruiken we in Nederland dagelijks in het openbaar vervoer en voor het openmaken van de deuren op ons werk. Alleen zit de chip dan in een pasje en niet in je hand.
 

Biohackers

Helemaal nieuw is het niet om een chip in je lichaam te laten stoppen. Kleine groepen biohackers doen het al jaren. Maar met de aankondiging van Three Square Market lijkt de technologie iets dichter bij mainstream acceptatie te komen.

Het Amerikaanse bedrijf werkt voor dit project samen met het Zweedse BioHax International, dat de chiptechnologie ontwikkelde. Ook in Zweden lopen al medewerkers rond met een chip in de hand.

De mensen van Three Square Market die meedoen krijgen de chip op 1 augustus geïmplanteerd tijdens een officiële chip party van het bedrijf.


Beeldmateriaal: Three Square Market

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.