Door de structuur van een lotusbloem na te bootsen op kunstleer hebben Amerikaanse onderzoekers het leer hittebestendig en vetafstotend gemaakt. Daardoor plakt het niet meer bij warm weer en voelt het comfortabeler.

Het onderzoek van de Ohio State University verschijnt komende maand in Colloids and Surfaces A. De onderzoekers bouwen voort op hun eerdere werk, waarbij ze met nanodeeltjes het bobbelige oppervlakte van een lotusbloem konden nabouwen. Die techniek pasten ze nu toe op polyuretheen, de kunststof waar kunstleer van wordt gemaakt.

Om de nanodeeltjes aan het leer te laten plakken, moest het eerst worden gereinigd met ultraviolet licht. Vervolgens sprayden de onderzoekers de silica-nanodeeltjes op het leer en dekten ze het geheel af met een waslaag van siliconen.

 

Het resultaat was een redelijk doorschijnende beschermende laagje op het leer. De structuur en kleur van het kunstleer waren nog zichtbaar en het geheel zag er nog steeds leerachtig uit. Daarnaast was het leer super-waterafstotend geworden: een druppeltje water of olie rolde van het materiaal als het een piepklein beetje scheef werd gehouden.

 

Rollende kraal

Het probleem van dit soort beschermende laagjes, zeker op kunststof, is dat ze het niet lang volhouden. Het waterafstotende silica hecht zich namelijk niet graag aan de kunststof. Om te testen of dat hier ook zo was bewogen de onderzoekers honderd keer een kraal over het oppervlak. Daardoor ontstond een groef, maar in die groef was het materiaal nog steeds waterafstotend: de nanolaag zat er nog steeds op.

Ook was het materiaal hittebestendig: in een hete auto hield het leer het tot  vol. Daarna werd het alsnog plakkerig, omdat de plasticlaag te vloeibaar werd. Maar omdat normaal gesproken een temperatuur van meer dan 70 °C zelden voorkomt blijft het leer bruikbaar.

Het nanolaagje zorgt voor comfortabeler kunstleer; nu wordt het vaak plakkerig als het te warm is, wat voor zetels of kleding erg oncomfortabel wordt. Met de nanolaag is dat verleden tijd en kan iedereen óók in de zomer genieten van zijn kunstleren bank, autostoel of broek.

Beeld: Flyz1

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.